ÖSYM eski üst düzey yöneticisinin banka hesabında yüklü miktarda para tespit edildi.

ÖSYM eski üst düzey yöneticilerinden birinin banka hesaplarında yüklü miktarda para tespit edildi

YGS'deki şifre soruşturmasında savcılık, teknik uzmanlar ve polisin çalışmalan tüm hızıyla devam ederken sürpriz bir gelişme yaşandı. Ankara Emniyeti KOM Şubesi görevlileri, ÖSYM'nin eski üst düzey yöneticilerinden birinin banka hesaplannda yüklü miktarda para olduğu bilgisine ulaştı. Hesaplar inceleme altına alındı.

Bugün gazetesinin haberine göre, ÖSYM'den emekli olan yaklaşık 50 kişinin de, kitapçıkların basıldığı METEKSAN'da çalıştığı ortaya çıktı.

Soruşturmayı yürüten Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan, METAKSAN Müdürü Bilal Altın ve 3 yöneticinin 3 saat ifadesini aldı. Altın, adliyeden çıkarken "Şifreyi ÖSYM Başkam Ali Demire sorun" dedi.

Yenişafak gazetesindeki habere göre ise, ÖSYM'de üst üste gelen sınav skandalları, içeriden destek boyutunu ön plana çıkardı.

KPSS'deki kopya skandalının ardından ÖSYM'nin başkanı değişirken, diğer kadrolarda bir değişiklik olmaması, yaşanan aksaklıkların yeni yönetimden rahatsız olan eski kadrolardan kaynaklandığı şüphesini doğurdu.

YGS'deki şifre iddiaları ile ilgili başlatılan soruşturmanın da ÖSYM ve METEKSAN içinde derinleştirildiği belirtiliyor. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'ın, kitapçıkların basıldığı METEKSAN'ın bilgi işlem şubesinin üzerine eğildiği öğrenildi. METEKSAN'da 3 gün boyunca inceleme yapan kriptoloji uzmanları ve TÜBİTAK görevlileri bilgi işlem bölümünde ayrıntılı inceleme yaparken, emniyetten giden polisler de matbaada her yeri ayrıntılı olarak inceledi.

Savcılığın, METEKSAN ve ÖSYM içinden soru veya şifre sızdırılıp sızdırılmadığı konusunda da çalışmalarını derinleştirdiği ifade edildi. YGS sonuçlarının açıklanması ileri bir tarihe ertelenirken, sınava giren 1 milyon 700 bine yakın öğrenci savcılığın hazırlayacağı raporu bekliyor.

ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda arka arkaya yaşanan aksaklıkların kurum içindeki eski kadrolardan kaynaklanabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Mesleki ve Teknik Eğitim Kültür ve Sanat Derneği Genel Bakanı Sami Nogay, ÖSYM'de yaşanan olayların, belli bir kesmin 'kaleyi kaptırmama' çabasından kaynaklandığını ifade ederek, "ÖSYM Başkanı Ali Demir, eskiden kalan bir ekiple devam ediyor. Yaşananlar sınavda şifreleme iddiası değil, bir kesimin kaleyi kaptırmama mücadelesidir" dedi.