Sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gereken adayların, yanlarında 2012-YGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurmaları zorunlu tutulurken, üzerinde fotoğraf ve T.C Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek. Adaylar, sınava gireceği yer bilgisini gösteren "Sınava Giriş Belgesi"ni, T.C. Kimlik Numarası ve şifresiyle ÖSYM'nin internet adresinden (http://osym.gov.tr) kendileri sağlayacak. Adaylara, sınav sırasında gerekli olan kalem, silgi, kalemtıraş, şekerleme ve peçeteyle sınavın yapıldığı her salona bir duvar saati ÖSYM tarafından verilecek. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecekler. Sınav sırasında adayların tuvalete gitmelerine, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecek. Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak olacak. Adayların sınav sırasında konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları da yasaklar kapsamında olacak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları iptal edilecek.

YGS'de uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıtlarına işaretleyecekler. Soru kitapçıkları adaylara, salon görevlileri tarafından poşeti kapalı olarak ve rastgele dağıtılacak.

YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girme hakları olmayacak. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek.

Adaylar, YGS sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle "http://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden öğrenebilecek.