Hopa ve Ankara’daki olaylarda polisin yoğun biber gazı kullanımı nedeniyle harekete geçen Ankaralı bir avukat, Bilgi Edinme Yasası kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, polisin elindeki biber gazı oranını, bu gazın hangi durumlarda ve nasıl kullanıldığını sordu. Emniyet ise avukata ilginç yanıtlar verdi. Hopa’da ne kadar biber gazı kullanıldığı sorusuna, “Yeteri kadar” diye yanıt verilirken, emniyet stoklarında ne kadar biber gazı bulunduğu sorusuna da aynı yanıtı verdi: “Yeteri kadar”. 
 
Artvin Hopa’da, emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylarda polis yoğun şekilde biber gazı kullanmış, olayları protesto için Ankara’da yapılan eylemde de göstericilere biber gazı sıkılmıştı. Ankara’da yaşayan avukat Emre Baturay Altınok, bu olaylardan yola çıkarak Emniyet Genel Müdürlüğü ile Hopa ve Ankara emniyetine, polisin biber gazı kullanımına ilişkin sorular yöneltti. Hopa ve Ankara emniyeti sorulara yanıt vermezken, genel müdürlük de ilginç yanıtlar verdi. Altınok’un, Hopa’da ne kadar gaz kullanıldığı sorusuna “Yeteri kadar” yanıtı veren emniyet, ne kadar biber gazı stoku bulunduğu sorusuna da aynı yanıtı verdi. 
 
Bilgi Edinme Yasası kapsamında 1 Mayıs 2007 ve 2008 olaylarında kullanılan gaz miktarına ilişkin sorulara da emniyet tarafından benzer yanıtlar verilmiş, “2006’da ne kadar biber gazı kullanıldı” sorusu da “Gerektiği kadar” diye yanıtlanmıştı.
 
Emniyetten gaz yanıtları 
Soru: 2011 için stoklarda ne kadar biber gazı var? 
Yanıt: Yeteri kadar göz yaşartıcı gaz mühimmatı var. 
S: Hopa’daki olaylarda ne kadar gaz kullanılmıştır? 
Y: Kalabalığı dağıtacak ve etkisiz hale getirecek kadar. 
S: Gaz kullanımındaki ölçü nedir? Bu konuda müdürlüğünüzün düzenlemesi var mı? 
Y: Bu konuda eğitim almış personelimiz tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş esaslar çerçevesinde kullanılmaktadır. 
S: Kullanılan gazı kim ve nerede üretmektedir? 
Y: Söz konusu gazlar yurtdışından temin edilmektedir. 
S: Metin Lokumcu’nun ölümü ile ilgili müdürlüğünüzce açılmış bir soruşturma var mı? 
Y: Adli ve idari soruşturma devam etmektedir.
 
radikal