CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yeşil kartlılara sadece istisnai durumlar için özel hastaneye gitme hakkı verilmesini, “Genel Sağlık Sigortasında herkes eşit ama yeşil kartlılar daha az eşit olacak” sözleriyle eleştirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Sosyal Güvenlik Kanunu’nda yeni bir düzenleme yapıldı. Kanunun 70’inci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen düzenleme ile 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınacak yeşil kartlılar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç aylığı alanlar ve geçici köy korucularının üniversite ve istisnai hallerde özel hastanelere müracaatı konusunda mevcut uygulamanın aynı şekilde devam ettirilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna yetki verildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, söz konusu düzenlemenin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada acil haller gibi istisnai durumlarda yeşil kartlıların özel hastanelere gidebileceğini söyledi. Bakan Akdağ, bu sınırlamaya yönelik eleştirilere de, “Yeşil kartlı kişinin 3-4-5 lira katkı payını veremeyeceği konuşuluyor. Kurulun hiç yetkisi olmadan her yere gitmesi ilave ücret ödemesi ne kadar mümkün” yanıtı verdi. Bakan’ın açıklamalarından sonra bu düzenleme komisyondan onay aldı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel yeşil kartlıların 1 Ocak itibariyle Sosyal Güvenlik çatısı altına gireceğini hatırlatarak, orada sevk zinciri olmadan istediği hastaneye başvurma hakkı oluyor. Bu düzenleme ile SSK, Bağkur kökenliler için hak olan düzenleme yeşil kartlılar için istisna haline getiriliyor. Yeşil kartlılar özel hastanelere ve üniversite hastanelerine doğrudan başvuru yapamayacak, ancak sevk ile gönderilebilecek. Bu “Genel Sağlık Sigortasında herkes eşit ama yeşil kartlılar daha az eşit olacak” dedi.

Özel Bakan Akdağ’ın yeşil kartlıların özel hastanelerdeki muayene katkı paylarını ödemekte zorlanacağıyla ilgili sözlerine de tepki gösterdi. Özel, ilaçta tasarruf için reçeteye konulan 1 TL’nin caydırıcı olmasını bekleyen Bakan Akdağ özel hastanelerdeki katkı payının caydırıcı olmasını beklemiyor mu?” diye sordu. Özel, bu düzenleme ile diyalize giren yeşil kartlıların özel hastanelere gönderilmek istenmediğini de ileri sürdü.