Zincirlerinden başka kaybedecekleri bir şeyleri yoktu...

Japonya"da deprem ve tsunaminin ardından tüm dünyayı tehdit eden Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktif sızıntıyı gidermek için santralin işletmecisi olan Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi"nin (TEPCO) bölgeye evsizleri ve göçmenleri gönderdiği ortaya çıktı.

Alman WDR televizyonunun haberine göre TEPCO, santralin soğutma üniteleri azıralandığında buraya evsiz ve göçmenleri gönderdi. WDR"nin haberine göre bu kişiler yüksek dozda radyasyona maruz kaldı ve kurtulma şansları bulunmuyor. Ayrıca Japon medyasının duyurduğu gibi santralde gönüllü kalanların çok az olduğu şirketin zorlamasıyla bir çoğu bu görevi kabul etmek zorunda kaldıkları belirtildi. Bu arada benin zincirine sıçrayan radyoaktif kalıntılar bölgeyi tehdit etmeye davam ediyor.

Hükümet Fukuşima nükleer santrali yakınlarındaki dört bölgede yetiştirilen iki çeşit sebze ve süt satışına yasaklama getirdi. Fukuşima çevresinde radyasyon izlerinin onyıllarca kalacağına dikkat çekildi. Nükleer santrali deniz suyuyla soğutma çalışmalarına devam eden hükümetin Pasifik okyasununda da radyasyon ölçümleri yapacağı açıklandı.

Denetimler yapılmamış

Japonya nükleer güvenlik kurumunun tsunami felaketinden 9 gün önce bir rapor yayınlayarak TEPCO"nun gerekli denetimleri yapmadığını açıkladığı ortaya çıktı. Rapora göre TEPCO felaketten haftalar önce santral için çok önemli olan donanım denetimini yapmaktan defalarca kaçındığını belirtti. Raporda, TEPCO"nun 33 ekipman parçasını denetimden geçirmediği kaydedildi. Bu arada, AFP"deki haberde santral operatörü TEPCO"nun, Fukuşima"daki nükleer kazadan birkaç gün önce tesislerin kontrolüyle ilgili raporları değiştirdiğini itiraf ettiği bildirildi.

Japonya"nın kuzeydoğusunu vuran ve Fukuşima 1 nükleer santraline zarar veren deprem ve tsunamiden 10 gün kadar önce TEPCO"nun yetkililere kontrol kayıtları verilerini değiştirdiklerini kabul eden bir belge verdikleri ortaya çıktı. Soğutma sistemine bağlı unsurların da bulunduğu başka parçaların da kontrol edilmediği ifade ediliyor.

THY UÇAĞINA RADYASYON KONTROLÜ

Japonya"da yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından Fukuşima Daiç Nükler Santrali"nde meydana gelen nükleer sızıntı nedeniyle, THY"nin Tokyo-İstanbul"a gelen yolcu uçağına ve uçuş ekibine Atatürk Havalimanı"nda radyasyon kontrolü yapıldı.

Vatan