Enerji Verimliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şube Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, açıklamasında, dünyada LEEDS adı ile bilinen sertifikalandırmada, binaların çevreye karşı duyarlılığına bağlı olarak puanlar verildiğini söyledi. Buna uygun binalar ile karbon salımı azaltıldığı gibi daha az enerjiye ihtiyaç duyulmasının hedeflendiğini belirten Uysal, "Her yıl milyarlarca dolar değerindeki enerjiyi binalarımızı ısıtmak ve aydınlatmak için kullanmaktayız ve bu enerjinin büyük kısmını maalesef ithal etmekteyiz." dedi.

İnşaat sektörünün TÜBİTAK ile işbirliğinde Ar-Ge yaparak, bu alandaki yeni konseptlerin portföye eklenmesi gerektiğini ifade eden Uysal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliklerinde bu standartları görmek gerektiğini vurguladı. Çevre ve doğaya zarar vermeyen yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin kullanılması konusunda vergi ve kredi teşvikleri sağlanacağını dile getiren Uysal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu çalışmaları yaptığını kaydetti. Uysal, bakanlık tarafından bu çalışmanın hızlı bir şekilde yerini almasının, Türkiye’nin enerji profili açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Yerel yönetimlerin de konuya hassasiyetle eğilmeleri gerektiğine işaret eden Uysal, büyük şirket merkezlerinin ve kamu binalarının buna uygun olarak projelendirmesinin önemli bir kazanç sağlayacağını vurguladı. İnşaatı devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi yeni binasında trijenerasyon sisteminin kullanılmasının önemli bir uygulama örneği olarak karşımıza çıktığını kaydeden Uysal, enerjinin alınıp satılan bir ürün olarak değil, bir kaynak yönetimi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve enerji politikaları için yeşil binaların mutlaka hayatımızda yer etmesinin şart olduğunu söyledi. Uysal, şöyle devam etti:

"Amerika’da yeni yapılan binaların yüzde 14’ü artık yeşil bina, enerji verimliliğinde sürdürülebilirliğin sağlanması için tüketimlerin izlenmesi gerekmekte, bu manada gelecekte dönüşüm sağlanacak 14 milyon konutun yeşil bina şeklinde olmasını önemsiyoruz. Türkiye, böylelikle yeni bir nükleer santral kurma gereksinimi duymayacaktır."

Cihan