Ford Otosan Ceo'su Nuri Otay, yerli otomobil üretiminin mümkün olduğunu ancak bunun için ilk önce Türkiye pazarının buna hazır olması gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD Genel Kurulu'ndaki 'yerli otomobil' çağrısına sektörden olumlu tepkiler gelmeye devam ediyor. Yansanayiciler yeri otomobile sıcak bakarken Rahmi Koç, 'bu iş Otomobil Sanayicileri Derneği'nin işi' diyerek topu OSD'ye atmıştı. Koç'un ardından bir yorum da Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay'dan geldi. Yerli otomobil konusuna iki farklı açıdan yaklaşmak gerektiğini belirten Otay, "Türkiye'de üretilen otomobillerin yüzde 90 yerli parça ile üretiliyor. Yerli kelimesini abartmamak lazım. Bugün ABD'de satılan kaç otomobil ABD özelin de yerli ona bakmak lazım. Ama Türk markası oluşturmak derseniz böyle bir sürece gelmek oldukça önemli" dedi.

Marka satın alınabilir

Bu sürece Türkiye'nin gelmiş olmasının çok güzel olduğunun altını çizen Otay, "Büyüyecek olan pazarlarda böyle tartışmalar olur. Bu pozitif algılanmaıdır. Mesela bugün Çin'in 16 milyon bir pazarı, Hindistan'ın ise 5 milyonluk bir pazarı var. Türk pazarının da bu boyuta ulaşması ile bu yapılabilir. Hükümetin de bunu desteklemesi otomotive olan ilgiyi artıracak bir itici güç olarak algılanmalıdır. Marka satın almak da bir seçenektir ama iç pazar büyüklüğünü yakalamak önemli" diye konuştu.

3 vardiya ihracatı artıracak

Ford Otosan olarak üç vardiyaya çıkmaya planladıklarını da belirten Nuri Otay, şu an zaten 2,5 vardiya olarak çalıştıklarını bu yılın ikinci yarısından itibaren de 3 vardiya olacaklarını söyledi.Nuri Otay şöyle devam etti; "Sektör olarak 2010 yılı muazzam geçti. Biz de 2011 yılında 639 milyon dolar yatırım yapacağımızı belirttik. Bu da 3 vardiyayı gerektiriyor. 2010 yılında 790 binin üstünde otomobil satıldı. Bu rakam 2011'de benzer olur ama ihracatta yüzde 10'luk bir artış bekliyoruz."

Lise yatırımı yapacağız

Nuri Otay, Gölcük'teki kültür sanat kompleksinin açılışının ardından şu anda ana stratejinin eğitim olduğunun vurgusunu yaptı. Ford Otosan olarak Koç Vakfı'na en büyük yardımı yaptıklarını belirten Nuri Otay, Gölcük'e böyle bir tesisi lokal çevrelerini geliştirmek için yaptıklarını ifade etti. Otay, "Kocaeli bölgesi belki de İstanbul'a çok yakın olması nedeniyle kültür sanatta değil de sanayi de büyümüş. Bizim de lokal çevremize katkımız olmalı. Bu yüzden Kocaeli, bölgesinde yaptığımız 2 okula ilave olarak bir de endüstri meslek lisesi yapacağız. Eğitim ve gençliğe önem veriyoruz" dedi.

Yapanın heykelini dikerler

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk markası yerli otomobil üretimini gerçekleştirecek girişimciye karşı toplumda büyük bir sevgi ve sempati oluşacağını söyledi. Bir televizyon programına katılan Ergün, Türkiye'nin yerli otomobil üretme kapasitesinin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de bazı otomobillerin yüzde 80'e varan yerlilik oranlarıyla üretildiğini, bunun yüzde 100'de olabileceğini söyledi. Türkiye'nin aslında otomotivi A'dan Z'ye yapabilecek güce imkan ve kabiliyete sahip olduğunu ifade eden Bakan Ergün, “Böyle bir problemimiz yok. Birisinin yeni bir marka, tasarım dizayn oluşturma ve bu topraklara ait, bu ülkeye bu millete ait bir markayı, dizaynı, tasarımı üretim bandına sokmak, iç pazara ve dış pazara açma cesaretini göstermesi lazım” diye konuştu.

Her şey müsait

Son yıllarda Türkiye'nin ürünlerine de çok büyük ilgi olduğuna işaret eden Ergün, şöyle devam etti: “Bugün yerli bir otomobili yapan insanlara karşı, girişimcilere karşı toplumda da büyük bir sevgi ve sempati olacağını görmemiz lazım. İsterse birisi tek başına yapsın isterse yan yana gelsinler, isterse yabancı ortakla yapsınlar. Ama bu tasarımı yapanın eminim toplum heykelini diker. Böyle bir arzu var. Bir otomobilin dünya pazarlarında dolaşması, bir marka olarak dolaşması, millete de ayrıca gurur veren bir hadisedir. Yani bu gururu yaşamanın zamanı geldi aslında. Fırsatlar var her şey müsait.î