Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, geçen hafta içinde Otomotiv Sanayicileri Derneği'nin (OSD)nin hükümete sunduğu ''yerli oto raporuna'' ilişkin, bu adımların sektörün gelişmesi için atılan adımlar olduğunu belirterek, ''Bunun sonunda un gelir, şeker gelir, ortaya bunun sonunda nasıl bir helva çıkar? Çıkmaz mı? Bunu zamanla göreceğiz'' dedi.
 
Bayraktar, ODD'nin bu yıl ikincisini düzenleyeceği ''ODD Satış ve İletişim Ödülleri, 2011 gladyatörleri''nin basın toplantısının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda döviz kurlarındaki artışın otomobil fiyatlarını çok fazla etkilemeyeceğini kaydetti.
 
Yılbaşından bu yana döviz kurlarında bir artış olduğunu anımsatan Bayraktar, döviz kurlarındaki bu artışın otomobil fiyatlarına olan yansımasının yüzde 10'lar civarında bulunduğunu, her markanın bu artışı daha fazla yansıtmamak için farklı bir şeyler yaptığını, döviz kurlarındaki fazla artışı tolere ettiğini anlattı.
 
Bayraktar, geçtiğimiz hafta OSD'nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunduğu, ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'a takdim edilecek ''Yerli oto raporuna'' ilişkin de şunları kaydetti:
 
''Sektörden ve hükümetten birtakım fikirler açıklandı. OSD bir rapor yaptı. Bir çalışmadır, 'ellerine sağlık' demek lazım. Bir emek ve para harcandı. Ortaya bir çalışma çıktı. Ben buraya gelmeden gazetelere göz attım, baktım ki basında bile fikirler havada uçuşuyor. O kadar çok fazla şey söyleniyor ki, ama ben sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Sektörümüzün gelişmesi için bunların hepsi birer adımdır. Bunun sonunda un gelir, şeker gelir, ortaya bunun sonunda nasıl bir helva çıkar? çıkmaz mı, bunu zamanla göreceğiz.
 
Ortam yaratıldığı sektör belli bir büyüklüğe geldiği sürece Türkiye'de her türlü yatırım olur, her türlü marka çıkar, yerlisi de yabancısı da her şey olur. Türkiye'deki vergi seviyesi otomobil fiyatlarını zaten yukarıda tutuyor. Bu olduğu için Türkiye'de otomobil sahipliği dünya standartlarının altında. Bu vergiler zaten bu kadar yukarıdayken, yerli otomobilin fiyatı 20 bin olmuş, 25 bin olmuş, 18 bin olmuş, 30 bin olmuş ne fark eder?''
 
Türkiye'de otomobil fiyatların yüksekliğinden ve gelir seviyesinden dolayı ''otomobil rüyasını göremeyen'' birçok insanın olduğunu dile getiren Bayraktar, ''Türkiye'de kişi başına düşen gelir 10 bin dolar. Türkiye'de bir 10 bin dolara araba olmalı ki vatandaş rahatça alsın. Bu segmenti açarsan, bu segmentte büyüme olur ve her türlü yatırım gelir'' dedi.
 
-HT EKONOMİ-