Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin teknolojik açıdan birkaç model araba üretecek bilgi birikimine sahip olduğunu, buna karşın sadece iç talebin baz alınmasının bir otomobil fabrikasının ayakta kalmasına yetmeyeceğini söyledi. 
 
Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünlerde Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneğinin (TAYSAD) konuya ilişkin raporunu beklediklerini belirterek, raporun ardından ASO olarak inisiyatif alıp şu andaki otomobil üreticilerinin dışında bu konuyla ilgilenen insanları bir araya getirmek suretiyle bir rapor hazırlamak istediklerini söyledi. 
 
Otomobil yan sanayisinin, ana yüklenicilerin bir uzantısı olduğunu kaydeden Özdebir, ana yüklenici firmaların piyasada kendilerine rakip çıkmasını istemediklerini ifade etti. 
 
Daha objektif bir değerlendirmeyle kendilerinin de yeni bir rapor hazırlamaları gerektiğini dile getiren Özdebir, ''Türkiye bugün teknolojik olarak birkaç model araba üretecek bilgi birikimine sahip'' dedi. 
 
Otomobil üretimi konusunda ticari kaygıların olduğuna dikkati çeken Özdebir, ''Bir arabayı ürettiğiniz zaman belli üretim rakamlarının üzerine çıkmanız veya belli bir pazar payı almanız lazım ki bu iş rantabl olabilsin. Bunun için en az 3-4 yıllık bir hazırlık süresi var. Bunun ar-ge çalışmaları tasarım çalışmaları var. Bunların masraflarına katlanmak lazım. Bunları karşılayacak bir sermayeye ihtiyacınız var'' diye konuştu. 
 
Bir otomobil üretildiği zaman piyasada bununla ilgili yeterli talebin olması gerektiğini, ''kurulacak bir otomobil fabrikasının sadece iç taleple ayakta kalmasının zor olduğunu'' dile getiren Özdebir, yapılacak otomobilin dünyaya satılabiliyor olmasının gerektiğini söyledi.
 
Dünyada bu işi uzun yıllardır yapan markalaşmış firmalar olduğunu, bu firmalar arasından sıyrılarak pazarda nasıl yer edinileceğinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Özdebir, ''İşin zor kısmı bu. Yoksa teknik olarak en güzel arabalar yapılabilir'' dedi. 
 
Yerli motor üretimi konusunda da çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Özdebir, şunları söyledi: 
 
''O konuda da üretim rakamlarının çok yüksek olması lazım. 40-50 bin motor yapmakla bir yere varamazsınız. 500 bin, 1 milyon motor yapmanız lazım. O motorları satacak yerleri de oluşturmamız lazım. Bunun için arabayla motorun birlikte düşünülmesi lazım. Bunları üretip tasarlayacak ekiplerimiz var. Hem yurt içinde hem yurt dışında otomobil ve motor firmalarında çalışan çok başarılı insanlarımız var. Bir ekip oluşturmak suretiyle kendi tasarımımızı çok yakın bir zamanda yapabiliriz.''
 
-ANADOLU AJANSI-