Tüketici kredisi faizlerinin yüzde 30-50'sinin bir yıl süreyle Hazine tarafından üstlenilmesinin planlandığı öğrenildi. AMA BU DESTEK SADECE YERLİ MALI'NDA GEÇERLİ:
1-Önlem paketine göre piyasanın canlandırılması için kredi faizlerinin bir kısmı Hazine'ce karşılanacak

2-Zor duruma düşen şirketlerin birleşmesini özendirmek için kurumlar vergisi istisnası getirilecek

3-Şirketlerin dış kuruluşlardan borçlanmasının maliyetini azaltmak amacıyla vergi yükü düşürülecek

4-Bankaların talebi doğrultusunda zorunlu karşılık oranlarının aşağı çekilmesi planlanıyor

5-İşsizlik Fonu'nun bir kısmı istihdamın korunması koşuluyla işletmelere kredi olarak kullandırılacak

Piyasaların dört gözle beklediği ekonomik önlem paketi şekillenmeye başladı. Hükümet, ekonomik önlemler paketi çerçevesinde şirket birleşmelerine kurumlar vergisi istisnası getirmeye hazırlanıyor. Piyasanın canlandırılması için tüketici kredi faizlerinin bir bölümünün de Hazine tarafından üstlenilmesi üzerinde duruluyor. AA'nın haberine göre, öngörülen bazı düzenlemeler şöyle:

* Küresel krizle birlikte şirketlerin mali durumlarının bozulması ve şirket iflaslarına karşı, vergisel tedbirler devreye girecek. Zor duruma düşen şirketlerin birleşmesini özendirmek amacıyla, kurumlar vergisi istisnası getirilecek. Şirket birleşmelerinde 1 ya da 2 yıl süreyle kurumlar vergisi istisnası uygulanması planlanıyor.

* Üzerinde çalışılan düzenlemeye göre, şirketlerin aktiflerinde yer alan kıymetli varlıkların elden çıkarılması halinde de vergi istisnası geçerli olacak. Bu düzenlemeyle mali krize giren şirketlerin rahatlatılması amaçlanıyor.

* Firmaların, yurt dışından kullandığı kredilerin maliyeti azaltılacak. Mevcut sistemde bankalar üzerinden kullanılan krediler üzerinde zaten az yük bulunuyor. Ancak bankalar dışındaki dış kuruluşlardan, özellikle de tedarikçilerden sağlanan borçlanmalardaki vergi yükü aşağı çekilecek. Bu tür kullanımlardaki kurumlar vergisi stopajı yüzde 10'dan sıfıra indirilecek.

* İşsizlik Fonu'nun bir kısmı, "istihdamın korunması ve süreli olması'' koşuluyla, işletmelere kredi olarak kullandırılacak

* Bankaların zorunlu karşılıkları aşağı çekilecek. Sektör temsilcileri, halen YTL mevduatta yüzde 6, yabancı paralarda ise yüzde 11 olarak uygulanan zorunlu karşılıkların aşağı çekilmesini talep ediyordu.

* Uzun vadeli mevduatın teşviki amacıyla, stopaj oranlarının aşağı çekilmesi planlanıyor.

* Tüketici kredilerinin finansmanı konusu da masaya getirildi. Bu çerçevede, "Yerli ürün alınmak kaydıyla, konut, araba ve beyaz eşya dahil tüketici kredi faizlerinin yüzde 30 ya da 50'lik bölümünün, 1 yıl süreyle Hazine'ce karşılanması'' önerildi.