New York Times’ın Ortadoğu uzmanlarından Eric Schmitt, bin Ladin’in ölümünün örgütün sonu demek olmadığı ve örgütün bir süredir üslendiği ülkelerde bağımsız parçalar halinde hareket ettiğini, bin Ladin’in de 22 sene evvel örgütü kurduğunda böyle bir yapılanmayı hedeflediğini konu alan bir makale yazdı. Makalenin geniş özetini aşağıda sunuyoruz.
 
El Kaide’nin kurucusu ve manevi lideri bin Ladin’in ölümü, terörist örgütlerin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ortaya çıkan demokratik isyanlarda varlıklarını göstermek için mücadele ettikleri bir döneme denk geldi. Uzmanlar bin Ladin’in dünya çapında yayılan terörizmde doğrudan veya dolaylı olarak sembolik bir öneminin olduğunu söylüyor. Bu nedenle, bu ölümün önemi büyük. Aynı uzmanlara göre, bin Ladin’in ölümü Kuzey Afrika ve Yemen ya da kendi ülkemizdeki öncü radikallerin artan tehdit potansiyellerini ortadan kaldırmıyor. “Açıkçası, bu, El Kaide ve ona bağlı örgütlerin sonu anlamına gelmez” diyor eski Başkan George W. Bush’un Terörle Mücadele Ofisi’nin üst düzey yöneticisi Juan Zarate ve şöyle devam ediyor: “Ama onun öncü liderliğinin ve sağladığı birliğin azalmasını sağlayacak.”
 
(...)
 
Hükümet yetkilileri bin Ladin’in manevi rehberliği ve ABD ile onun müttefiklerinin kendisini hedef alan avlama takibinden neredeyse mistik bir güçle kurtulma yeteneği olmadan, El Kaide liderlerinin nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar edinme ve bunu ABD’ye karşı kullanma çabaları oldukça zayıflayacak.
 
(...)
 
Yetkililer, bin Ladin’in uzun zamandır vekili olan Eymen El Zevahiri’nin daha az karizmatik ve örgüt içinde daha az saygın görülen bir lider olduğunu öngörüyorlar. Zevahiri muhtemelen bin Ladin’in militan, para ve ideolojik destek edinmede kilit rol oynayan İran Körfezi bölgesindeki Arap takipçilerinin sadakatini sağlamakta zorlanacak. İşin aslı, bugünkü El Kaide, bin Ladin’in 11 Eylül 2001’deki liderliğindeki örgütten çok farklılaşmış durumda. Örgüt şu anda daha az hiyerarşik ve daha yaygın bir yapıda ve El Kaide’nin Pakistan’daki ana karargâhı CIA’in sürpriz saldırısına hedef oldu.
 
 
Taraf