AK Parti, kritik yerel seçimler için kolları sıvadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın başkanlığında yaklaşık 40 kişilik A takımı oluşturuldu. Başbakan ve ekibinin hedefi ise yüzde 60 oy alarak 2500"e yakın belediyeyi kazanmak.

Türkiye, erkene alınmazsa 2009 Mart"ında yerel seçimlere gidiyor. Şimdilik gündemi pek meşgul etmese de siyasi partiler sessiz sedasız yerel seçim hazırlıklarına başladı. En ilginç hazırlık ise AK Parti Genel Merkezi"nde. 2500 belediyeyi almayı hedefleyen iktidar partisi de stratejisini hazırladı. Öncelikle seçim sürecini yönetmek için daha çok belediyecilik deneyimi olan yeni bir A Takımı oluşturuldu.

TÜRKİYE 12 BÖLGEYE AYRILDI

Takımın başında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan var. Erdoğan"ın yardımcılığını yapan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ise sorumlu olduğu teşkilat başkanlığını yeniden yapılandırdı. Tanrıverdi"nin altında 4 önemli isim bulunuyor: Feyzullah Kıyıklık, Ali Küçükaydın, Hamza Yanılmaz ve İdris Güllüce. Bu dört ismin ortak özelliği ise belediyecilik ve yerel yönetimden gelmiş olmaları. Kıyıklık, 15 yıl Bağcılar Belediye Başkanlığı yaptı. Refah Partisi döneminin ilk İstanbul belediye başkanlarından Kıyıklık, "belediyeci" yetiştirmesiyle tanınmış bir isim. İdris Güllüce ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nde Başkanvekilliği görevinde bulundu. Başbakan Erdoğan"ın belediyecilikte yanında olan isimlerden biri. Elazığ"daki başarılı yöneticiliğiyle bilinen kentin eski Belediye Başkanı Hamza Yanılmaz, listenin üçüncü ismi. Vali Yardımcılığı yapan Ali Küçükaydın ise yerel yönetimlerde devlet tecrübesiyle öne çıkıyor.

Bu isimlerin altında ise 12 koordinatör görev yapacak. AK Parti, yerel seçimlere has bir yöntemle, Türkiye"yi 12 coğrafi bölgeye ayırarak her bölgeye bir koordinatör atadı. Bütün koordinatörler, 4 teşkilat başkan yardımcısının sorumluluğunda görevini yürütecek. Ayrıca seçim hazırlıklarına yardımcı olması için milletvekilleri arasından seçilen 21 kişilik Danışma Kurulu da oluşturuldu.

HER ŞEY DOĞU-BATI KARDEŞLİĞİ İÇİN

22 Temmuz seçimlerinde yüzde 47 oy alan AK Parti, çıtayı yüksek tutuyor. Hedef; yerel seçimlerde yüzde 60 oy almak. Yerel seçimler için kolları sıvayan teşkilat, Erdoğan"ın talimatı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özel önem veriyor. Partinin A takımıyla bölgeye çıkarma yapmaya hazırlanan yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti"nin yerel seçim hazırlıkları, Doğu ve Güneydoğu"ya yönelik stratejilerini “Tunceli dahil bütün belediye başkanlıklarını almak” şeklinde özetliyor.

AK Parti"nin yerel seçim stratejisini belediye tecrübesi olan isimler yönetecek; ama son söz İstanbul deneyimi olan Başbakan Erdoğan"da. Diyarbakır ziyareti sırasında belediye hizmetlerinden şikâyet eden Erdoğan bölgedeki halkın hizmetten faydalanması için DTP"nin kalesi olarak görülen illerin alınmasını istiyor. Ancak Diyarbakır, Tunceli gibi illerde partiden çok adayın profili önemli. Tanrıverdi, bu adayın “sosyal sorunlara hakim, terör konusunda deneyimli bir isim” olması gerektiğini düşünüyor.

BAŞKAN ADAYLARINA SİYASET AKADEMİSİ

Yerel yönetim stratejisinin bir bölümü de parti içi eğitim faaliyetleri. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı, yerel yönetimlere aday olmak isteyenleri Siyaset Akademisi"nde eğitime tabi tutacak. 30 Ocak"ta başlayacak akademi, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Adana, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Van"da faaliyet gösterecek. 10 hafta boyunca verilecek eğitimler sonunda sertifika alanlar, adaylık için şanslı olacak. Akademinin ücreti 500 YTL. Kadın adayların teşvik edilmesi için bayanlardan sadece 100 YTL kurs ücreti alınacak. Ancak akademi adaylık için bir şart olmayacak.

AKSİYON