Siyasi partilerin yerel örgütleri kaynayan kazan görünümlerini hep korumaktadır. Yerel örgütler dinamiktir. Yönetici sirkülasyonu oldukça fazladır. Bu örgütler tepkilere çok hızlı reaksiyon ve değişim gösterirler. Özellikle muhalefet partilerinde bu değişimin hızı oldukça yüksektir. Elbette yerel düzeyde güç dengelerini değiştirmek daha kolaydır. Bu güç dengeleri ve bu denge ortamında sürekli yer değiştirmeler, küçük bir kayık içindeki yer değiştirmelerde olduğu gibi denge sorununu doğurmaktadır. Bu denge sorunu büyüdükçe kayığın alabora olma riski de yükselmektedir. Siyasi partilerin Milletvekilleri, MYK üyeleri ve Belediye Başkanları bu dengenin güçlü yerinde olmak, yerel örgütlerin başında kendilerini koşulsuz destekleyenlerin bulunmasını sağlamak isterler. Durum böyle olunca da sürekli bir değişimin olması, güç çatışmalarının yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Elbette değişim ve yenilenme örgütün diri kalmasını da sağlayacaktır. Ama bu değişim sürecinin çok hızlı olması, aşırı yıpranmayı beraberinde getireceğini de unutmamak gerekir.

            Siyasi partilerin Aydın İl ve Efeler İlçe teşkilatlarında son 10 yılda yapılan seçimlerine baktığınızda, ne derece güç dengesi değişimlerinin olduğunu, kimlerin seçimden seçime taraf değiştirerek güçlü pozisyonda kalmak istediklerini rahatlıkla görebilirsiniz. Geçen yıllarda yapılan çeşitli seçimlerde farklı güçler tarafından desteklenen adaylar vardı. Seçimler bitince seçilenler ve seçilemeyenler kısa bir süre içinde değişim sürecine uyum gösterdiler. Farklı desteklerle seçimlere girenler, süreç içerisinde kendisini destekleyen grubun tam aksi doğrultuda işler yapmaya, karşı görüşte olanları desteklemeye başladılar. Bunun temel nedeni siyasi beklentilerin değişmesi ve siyasi arenada daha fazla kalabilme mücadelesidir. Şimdilerde görülüyor ki, saflarda yine büyük değişiklikler olacak. Geçen seçimlerde karşı tarafça desteklenenler bu seçimlerde tereddütsüz diğer tarafa geçmiş olacaklar.

            Bu kadar sık ve keskin yer değiştirmeler akıllara şu soruyu getirmekte; Bu kişilerin asıl amacı kendi kişisel beklentileri mi, yoksa olması gerektiği gibi parti çıkarları mı? Beklenti ne olmalı? Kişisel güz kazanma hırsı parti disiplinine ne kadar uymakta? Konumu ve etiketi ne olursa olsun kişiler siyasi ortamlarda gelip geçicidir. Siyasi mücadele, hizmet edilen partinin daha iyi yerlere gelebilmesi için verilmelidir. Kişiler şimdi vardır, gelecekte ise onların yerini başkaları dolduracaktır. Kalıcı olan partilerdir. Parti çıkarını ve partinin hedeflerini gözetmek temel ilke olmalıdır. Doğru olanı da budur.

Matematik terimiyle başladık, yine matematikle bitirelim. Öklid M.Ö. 300 yıllarında matematik ve geometri çalışmaları yapmıştır. Öklid’in geometri aksiyomlarından birisi; ‘’Birbirine çakışan şeyler birbirine eşittir’’ şeklindedir. Bir yönetim konumunda gelen de giden de birbirine eşittir. Kimsenin birbirine üstünlüğü, birbirinden farkı yoktur, çünkü etiket aynıdır. Son söz; büyük hedeflere dolambaçsız yollardan gidilmesi dileği ile.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg