TBMM Bayındırlık Komisyonunda kabul edilen ''Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''na Adana ve Malatya'da tepki gösterildi.

Adana'daki yerel gazetelerin temsilcileri, tasarıya tepki göstermek amacıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde (ÇGC) bir araya geldi.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, tasarının yasalaşmasının telafisi zor bir süreci başlatacağını belirterek, ''Halkın haber alma özgürlüğünü engelleyecek bu yasanın geri çekilmesi için sivil toplum örgütleri ve tüm vatandaşların desteğine ihtiyacımız vardır'' dedi.

Toplantıda tasarının yasalaşmaması için, çeşitli önerilerde bulunan gazete sahip ve temsilcileri, bir dizi eylem kararları da aldılar.

-MALATYA-

Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, yaptığı yazılı açıklamada, düzenlemenin basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğunu belirtti.

Tasarının, yerel basın kuruluşlarının kapanmasıyla sonuçlanacak bir süreç başlatacağını öne süren Karaduman, şunları kaydetti:

''Tasarının yasalaşması ile kamu yatırımlarındaki basın ilanları zorunluluğu kalkacak ve yerel gazeteler, en önemli gelir kaynağını kaybedecek. Anadolu'daki yaklaşık bin 300 yerel gazete kapanacak. Mevcut yasada yapılmak istenen değişiklikler, Anadolu'nun en ücra köşelerinde yayın yapan ve halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren yerel basının yok olmasına neden olacak, işsiz sayısı artacak, tekelleşme hızlanacak, halkın haber alma özgürlüğü engellenecek ve şeffaflık ilkesi zedelenecektir.''

-HATAY'DA SİYAH MANŞETLER

''Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''na Hatay, Sivas, Antalya, Denizli ve İzmir'de tepki gösterildi.

Antakya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Ahmet Abdullahoğlu, tasarının kabul edilerek uygulanmaya başlanması halinde yerel gazetelerin, hiçbir siyasi partinin haberini yayımlamayacağını söyledi.

Abdullahoğlu, yaptığı açıklamada, protesto amacıyla bugün kentte yayımlanan tüm yerel gazetelerin siyah çerçeveli sayfayla çıktıklarını, girişimden vazgeçilmemesi halinde eylemlerini artırarak sürdüreceklerini kaydetti.

-SİVAS-

Sivas'ta yayın yapan 12 yerel gazete, ortak olarak manşetlerine taşıdıkları haberle, ''Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''na tepki gösterdi.

Kentte yayın yapan 12 yerel gazetede ''Vekillerimizi göreve davet ediyoruz'' başlığıyla manşete taşınan haberde, yerel basının susturulmak istendiği öne sürülerek, ''Yerel basını her platformda öven ve yaptıkları tarafsız objektif yayınlarıyla takdir eden vekillerimizi ilan hakkının iptali ile ilgili kararı kabul etmemeleri konusunda göreve davet ediyoruz'' ifadelerine yer verildi.

Sivas milletvekillerinin fotoğraflarının da yer aldığı haberde, yerel basının bu konuda duyduğu rahatsızlık dile getirildi.

-ANTALYA-

Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nin protesto çağrısına uyan çok sayıda yerel gazete, birinci sayfalarında, gazetenin logosu ile siyah zemin üzerine, ''Anadolu basını susturulamaz'' yazısına yer verdi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, tasarının yasalaşmasının, halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren yerel basının yok olmasına neden olacağını bildirdi.

Basın ilanları zorunluluğunun kalkmasıyla yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağını kaybedeceğini belirten Yeni, Anadolu'daki yaklaşık bin 300 yerel gazetenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

-DENİZLİ-

Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, düzenlediği basın toplantısında, ''Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın, basın özgürlüğüne vurulan bir darbe niteliği taşıyacağını savundu.

Mevcut yasada yapılmak istenen değişikliklerin, halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren yerel basının yok olmasına neden olacağını ifade eden Öztürk, tasarının yasalaşmasının, geri dönüşü mümkün olmayacak dramatik bir sürecin başlangıcı olacağını, basın açıklamasını mektup olarak Denizli milletvekillerine ileteceklerini bildirdi.

-İZMİR-

CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, düzenlediği basın toplantısında, tasarının ''demokratik felaket'' olduğunu iddia etti.

Tasarı ile, basın yoluyla yayınlanmakta olan ihale ilanlarının yerel yayın organları yerine internet ortamında yayımlanmasının planlandığını belirten Karataş, yasa değişikliğiyle halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanmak istendiğini belirtti.

Karataş, ''Siyasi iktidar, yerel medyayı susturmaya, kendine bağlı bir medya yaratmaya çalışıyor. Hükümeti bu kararından bir an evvel vazgeçmeye çağırıyoruz. Çünkü bu değişiklik yerel medyaya darbe vurmak demektir'' dedi.