Bu rakam küçük gibi görünebilir. Ancak uzmanlar domuz gribine neden olan H1N1 virüsünün her an mütasyona uğrayabileceğini anlamış durumda. Bu da büyük bir salgına yol açma potansiyelinin çok yüksek olduğunu göstermiş oldu.

Birçok ülke çeştili önlemler alırken, Avrupa'da domuz gribinden en fazla etkilenen ülke olan İngiltere'de garip bir uygulamaya gidilmesi tartışılıyor.

AFP haber ajansının haberine göre, salgının kontrol edilemez duruma gelmesi halinde İngiltere'de, 19. yüzyıldan kalma yeraltı mezarlarına, domuz gribi kurbanlarının gömülmesi kararlaştırıldı.

Bugüne kadar turistlarin ziyaret ettiği bu yeraltı mezarlarının bulunduğu Exter kentinin belediye meclisi, yeraltı mezarlarını, salgın kurbanlarının gömülmesi için hazırlamaya karar verdi.

Exter'ın da bulunduğu bölgedeki diğer iki büyük kent olan Devon ve Cornwall'da şimdiye kadar 72 vaka belirlendi, 2000'den fazla kişi da domuz gribi endişesiyla doktora başvurdu. Bu kentlerde de benzer yeraltı mezarları domuz gribi kurbanları için hazırlanıyor. Uzmanlara göre bu virüse karşı iyi bir öanlem olabilir.

Domuz gribinden 30 kişinin öldüğü İngiltere'de toplam 100 bin vaka daha kaydedildi. Domuz gribi telefon hattı kurulan İngiltere'de, Sağlık Bakanlığı'nın hastalıkla ilgili geniş bilgilerin yer aldığı sitelerini de yayına koydu.

DOMUZ GRİBİ VİRÜSÜ HENÜZ İLK SAFHASINDA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda domuz gribi virüsünün henüz ilk safhasında olduğunu ve daha da yayılmasını beklediklerini açıkladı. Fukuda “Aşı üzerinde çalışmaların sürdüğünü ancak dağıtımının etkisinden ve güvenliğinden emin olunmasından sonra gerçekleşeceğini” belirtti.

Yetkililer ekim ayından itibaren hasta sayısının artmasını bekliyor. Hastalıkla savaşmak için herhangi bir küresel plan hazırlanmazken ülkeler kendi imkanlarına göre önlemler almaya başladı:

HANGİ ÜLKE NASIL ÖNLEM ALIYOR

ABD: Salgından en çok etkilenen ülke olan ABD'de 302 kişi bu virüs yüzünden hayatını kaybetti. Yetkililer en kötü senaryoya hazırlanıyor. Buna göre A(H1N1) gribi yüzünden sonbaharda iş gücünün yüzde 40"ı işe gidemeyecek. ABD, 5 ilaç devinden 195 milyon doz aşı satın alacak.

İngiltere: Geçen hafta 100 bin yeni vaka teşhis edildi. Hastalıkla ilgili soruları yanıtlamak için telefon hatları açıldı. Kilise ayinlerinde şarabın aynı kadehten içilmesine son verildi.

Vatikan: Binlerce kişinin geldiği Papa"nın da katıldığı açık hava ayinlerinin iptal edilebilir.

İtalya: Gerekirse okulların açılmasını ertelemeyi düşünüyor.

Kanada: Salgın 10 bin kişiyi etkilerken onlarcasının da ölmesine neden oldu. Yetkililer ihtiyacı olan herkesin en az bir kere aşı olmasına yetecek kadar ilaç temin edecek.

Meksika: Salgının çıkış noktası olan Meksika"da virüsün bulaşmasını engellemek için restoranlar, okullar ve kamu kuruluşları kapatılmış durumda.

Arjantin: En çok ölümlü vakanın görüldüğü ikinci ülke olan Arjantin"de okullar, sinemalar, tiyatrolar kapatıldı. Kilisesi ayinlerinde insanların birbirinden ayrı oturmasını istedi.

Çin: Ülkeye girişte sıkı önlemler alınıyor. Hastalık şüphesi taşıyanlar karantinaya alınıyor.

Fransa: Henüz ölümlü bir vaka görülmezken hükümet 94 milyon aşı sipariş etti.

Almanya: Ülke 50 milyon aşı sipariş etti.

Suudi Arabistan: Hac ziyaretinin yapılacağını belirtirken 65 yaş üstü ve 12 yaş altı kişiler için sınırlama getirdi.