NATO Müttefikler Arası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu'nun ilk uluslararası toplantısı TESUD'un evsahipliğinde yapılacak. Toplantıda birer konuşma yapacak olan Şener Eruygur ve Çevik Bir yıllar sonra yeniden üniforma giyecekler.

Müttefiklerarası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu (CIOR) tarafından Temmuz 2008'de İstanbul'da düzenlenecek organizasyon için aylardır süren çalışmalarda sona gelindi. Bu organizasyonda görev alacak olan emekli subaylar etkinlik boyunca gardıroba kaldırdıkları üniformalarını giyecek. Türkiye Emekli Subaylar Derneği'nin (TESUD) Genel Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, etkinlikler için üç yıldır hazırlık yaptıklarını belirterek, bütün hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

ÜNİFORMALARIN TOZU ALINIYOR

NATO Müttefikler Arası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu'nun (CIOR) ilk uluslararası toplantısına Genelkurmay Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) evsahipliği yapacak. Emekli subaylar, etkinlik boyunca gardıroba kaldırdıkları üniformalarını giyecekler.

ERUYGUR VE BİR KONUŞMA YAPACAK

CIOR organizasyonlarında emekli subaylar "ihtiyat subayı" olarak üniformalarıyla etkinliklere katılıyorlar. İstanbul'daki bu toplantıda da aynı kural geçerli olacak ve yabancılarla birlikte Türk emekli subayları da emekli oldukları rütbelerine göre üniforma giyecekler. Toplantıya davetli olan ve "yedek kuvvetler" konusunda birer konuşma yapmaları beklenen eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ile 28 Şubatçı emekli Orgeneral Çevik Bir de yıllar sonra yeniden üniforma giyecekler.


Daha aktif görevler verilecek

İstanbul'daki toplantıda yedek kuvvetlerin geliştirilmesi ile ilgili konular ele alınacak, analizler yapılacak ve tavsiyeler hazırlanacak. Emekli subayın askeri terminolojideki adı olan "ihtiyat subayı" kavramı NATO tarafından son yıllarda "gerektiğinde göreve çağrılacak yedek kuvvetler" olarak nitelendiriliyor. CIOR'un Kanadalı Başkanı Deniz Albay Carman R. Mcnary, toplantıların içeriğiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Yedek kuvvetlerin geliştirilmesi ile ilgili konuları incelemeye, bu hususlarda analizler yapmaya ve tavsiyelerde bulunmaya ağırlık vereceğiz Afganistan gibi büyük ölçekli görevlerin personel ihtiyaçlarını karşılamak için yedek personele başvurmaya devam edilmektedir. Bu nedenle, yedek personelin rahatlıkla göreve çağrılabilmesini optimum düzeyde sağlamak için yedek personelin işverenleriyle birlikte çalışarak onların istendiğinde orduya katılabilmesini sağlamamız gerekmektedir." (Yenisafak)