Yeni yılınızın zehir olmaması için doğru yemeklerin hazırlanması ya da menüden doğru tercihlerin yapılmasının önemli olduğu bildirildi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Zuhal Yargıtay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni bir yıla bereket ve bolluk içinde bir başlangıç olsun diye yılbaşı sofralarının çok çeşitli yiyeceklerle donatıldığını veya en zengin menüye sahip yerlerde doya doya eğlenildiğini belirtti.

Yeni yılın zehir olmaması için insanların doğru yemekler hazırlaması veya menüden doğru tercihler yapmasının önemli olduğunu ifade eden Yargıtay, aksi takdirde insanların aşırı yağlı, şekerli, fazla beslenmeye ve aşırı alkol almaya bağlı olarak dayanılmaz mide krampları, barsak problemleri, aşırı baş ağrısı ve alkol komasıyla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.

Özellikle belli bir beslenme planı olan şeker, kalp hastaları ile aşırı kilolu ve kalp ameliyatı olanların yılbaşında en riskli grup olduklarını unutmayıp kesinlikle özel diyetlerinin dışına çıkmamaları gerektiğini anlatan Yargıtay, şöyle devam etti:

''Yılbaşı akşamı fazla yemek yiyeceğinizi düşünüp gün içinde kesinlikle aç kalınmamalıdır. Güne kahvaltıyla başlanılmalı. Az az sık sık beslenilmeye özen gösterilmeli. Tüm besin gruplarından (et, süt, sebze, meyve, tahıl) yeterince tüketilmelidir. Gün boyunca çay, kahve gibi kafeinli içecek tüketimine dikkat edilmeli.

Keyifli bir yılbaşı soframız için dengeli bir mönü seçimi hazırlanmalı. Yemeğe peynir, domates ve yoğurtlu mezelerden oluşan bir ordövr tabağı ve salata ile başlanıp et yerine tavuk-hindi veya balık ile devam edilmeli. Ancak yenilen miktar ve pişirme yöntemine dikkat edilmeli.

Pilav (pirinç yerine bulgur veya makarna) tüketiyorsanız börek-ekmek tüketiminiz sınırlandırılmalı. Tatlı seçimlerinizde dikkatli olun. Şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz. Mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası iyi bir seçenek olabilir.''

-''ALKOL ALINACAKSA YİYECEKLERLE BİRLİKTE TERCİH EDİLMELİ''-

Yemeklerin yavaş yavaş sindirilerek yenilmesi gerektiğini de ifade eden Yargıtay, yılbaşı gecesinin diğer bir önemli konusunun da alkol tüketimi olduğunu vurguladı.

Yargıtay, alkol alınacaksa yiyeceklerle birlikte tercih edilmesi gerektiğini belirterek, şunlara dikkat çekti:

''Yanındaki mezelerin az yağlı olmasına özen gösterilmelidir. Şarap veya şampanya 2 kadeh, rakı-votka-viski gibi alkol oranı yüksek olan içecekler ise 1 kadehten fazla tercih edilmemelidir. Sınırları aşmak yılbaşı gecesini erken ve sağlıksız noktalamanıza neden olabilir. Alkol vücuttan su atımını arttırır. Bu duruma engel olmak için bol bol su içmeye özen gösteriniz.

Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin bu gece yemek yerken daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Yeni yılın ilk günü sabah kahvaltısının arkasından 45-60 dakikalık bir yürüyüş yapmalıdır. Öğle ve akşam yemeklerinde sebze yemekleri ve yoğurt tercih edilmelidir. Ara öğünlerde meyve ve süt tüketilmelidir. Günde 10-12 bardak su içmek unutulmamalıdır.''