Piyasalar, olumlu geçen 2007 yılının ardından 2008 yılına iyi bir başlangıç yapamadı. Bir taraftan ABD ekonomisine ilişkin belirsizlikler ve resesyon tehlikesi, diğer yandan rekor kıran petrol ve altın piyasaların tadını kaçırdı.


ABD'de dün açıklanan üretim endeksi verisinin beklentilerin altında kalması, dünyanın en büyük ekonomisine yönelik tedirginlikleri yeniden tetikledi. ABD ekonomisinin resesyona girebileceği ve bu ekonomik gerilemenin diğer ülkeleri de etkileyebileceğine yönelik öngörüler piyasaya damgasını vurdu.

Dün ABD hisse senetlerine sert satışlar gelirken, borsalar da keskin düşüşler yaşadı. Dow Jones endeksi yüzde 1.67, teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Nasdaq ise yüzde 1.61 değer yitirdi.

ABD'deki olası bir resesyonun tedirginliği bugün Asya borsalarında da net bir şekilde hissedildi. En büyük ihracat pazarları olan ABD ekonomisinin küçülmesi ihtimali, hisseler üzerinde satış baskısına neden oldu. Ayrıca yükselen petrol fiyatlarının da Asya'daki baskıyı artırdığı görüldü. Morgan Stanley Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9, Hong Kong Borsası da yüzde 0.7 değer yitirdi ve endeksler son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

İMKB GERİLİYOR

Yurtdışındaki bulutlu hava içeride de etkisini gösteriyor. Endeks güne hızlı bir satışla başlarken, yüzde 1.2 kayıpla 53 bin 998 puan seviyelerine geriledi. İMKB dün de yüzde 1.5 değer yitirmişti. Piyasada rotayı yurtdışının çizdiğine işaret eden uzmanlar, özelikle ABD ekonomisine yönelik tedirginliklerin belirleyici olduğunu söylüyor.

PETROL YILA REKORLA BAŞLADI

Petrol fiyatları yeni yıla yüksek ateşle başladı. Fiyatlar kademe kademe yukarı çıkarken, dün tarihinde ilk kez üç rakamlı fiyatlara ulaştı ve 100 doları gördü. Stokların azalacağına yönelik beklentilere Nijerya'da yaşanan şiddet olayları eklenince fiyatlardaki yükseliş de kaçınılmaz oldu. Analistler, Nijerya'da militanların ülkenin güneyindeki petrol şehri olan Port Harcourt'da 12 kişiyi öldürmesinin, bu ülkeden petrol ihracatının azalabileceği kuşkularını da artırdığını belirtiyor.

Dünkü yükselişin ardından fiyatlar bugüne hafif bir düşüş eğilimi ile başladı. Uzakdoğu'daki işlemlerde ABD ham petrlünün varil fiyatı şu sıralar 99.21 dolardan el değiştiriyor. 2007 yılında yüzde 57 değer kazanan petrol, 2003 yılından bu yana ise fiyatını üçe katladı.

PETROLDE KORKUTAN SENARYO

Öte yandan Alman İktisat Araştırmaları Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre petrol fiyatları önümüzdeki 10 yıl içerisinde 200 dolar seviyesine çıkacak.

Alman Berliner Zeitung gazetesine konuşan Enerji uzmanı Claudia Kempfert, önümüzdeki 5 yıl içinde petrol fiyatları önce 150 dolar seviyesine ve sonraki 5 yıl içinde de 200 dolara çıkacağını iddia etti.

ALTINDA YENİ REKOR

Ortadoğu'daki belirsizliğin yanında özellikle Pakistan'da gelişen olaylar, altın fiyatlarında hızlı bir yükselişe neden oldu. Altının onsu dün 860.10 dolara kadar yükselerek zirveye tırmandı. Bugün fiyatlarda ufak bir düşüş yaşanmasına karşın daha sonra gelen alımlar altının 863 dolar ile yeni bir zirveye ulaşmasına neden oldu. Uzmanlar, özellikle petrol fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda altında da yeni zirvelere ulaşılabileceğini belirtiyor.

BUĞDAY, MISIR, SOYA...

Öte yandan özellikle Çin ve Hindistan'dan gelen talep emtia fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Buğday fiyatları Şikago Borsası'nda yüzde 3.3 artarken, Mısır fiyatlarındaki artış yüzde 1.2 oldu. Soya fasulyesi ise yüzde 0.9 değer kazandı.