CHP'nin çifte kurultay sürecinde kabul edilen ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 'diğer partilerin örnek alacağı demokratik tüzük' olarak tanıtılan yeni tüzük, ilçe kongreleri nedeniyle yeniden tartışma konusu oldu. Yeni tüzük, örgütün parti içi demokrasi taleplerini karşılayan 'çarşaf liste' yöntemini esas alıyor ancak ilçe kongrelerinde seçimlere 'blok liste' ile gidilmesi, Kılıçdaroğlu döneminde belirlenen mahalle delegelerinin de tepkisini çekti. Yeni tüzükte öngörülen 'çarşaf liste' bir anlamda söylemde kaldı. Liste tartışmasının son örneği 10 Mart'ta gerçekleşen Çankaya ilçe kongresinde yaşandı. Kongrede yönetim, blok liste yöntemi ile belirlendi. Blok liste oylaması sonrası, bazı delegeler, ”seçim yönteminin blok liste ile gerçekleşmesini öngören önergeye bilmeden evet dedikleri” şikayetinde bulundu. Özellikle Sivas delegelerinin, ”listede Tunceli isimlerin ağırlıklı olmasına tepkili olduğu, kongreye ilişkin sıkıntıları bazı genel başkan yardımcılarına da ilettiği” belirtildi.

DANIŞMANLAR GİRDİ
İlçe kongresinden, ”blok liste” ile Ankara il delegesi seçilen isimler arasında Kılıçdaroğlu'nun danışman kadrosu dikkat çekti. Kılıçdaroğlu'nun, Genel Merkez'deki özel kalem müdür yardımcısı Kemal Işıldak, Genel Merkez danışmanları Recep Cengiz ve Ali Kılıç, Genel Merkez'in genel başkanlık katı olan 12. kat sekretaryasında görevli Ezgi Canbulat, Genel Merkez avukatı Saniye Gül Barut Ankara il delegesi oldu. Blok liste ile Ankara delegesi seçilen isimler arasında; Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, adı Çankaya Belediye Başkanlığı için geçen eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen'in oğlu Alper Taşdelen, SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın, Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, eski Genel Başkan Deniz Baykal'a yakın, RTÜK eski üyesi Şaban Sevinç ile Alevi vakıf ve derneklerinde yönetici olan Fevzi Gümüş ve Kazım Genç de yer aldı. ”En yaşlı” kurultay delegesi unvanını taşıyan ve Baykal'a da yakın bir isim olan Nezihe Altıok yeniden Ankara delegesi olurken, adı yeni Ankara İl Başkanı olarak geçen Ümit Erkol da listede yerini aldı.

PERÇİN: BLOK DELEGE TAKDİRİ
İlçe kongresinde yeniden ilçe başkanı seçilen Mehmet Perçin, blok liste tartışmasını ”Kongre, demokratik ortamda gerçekleşti. 50'nin üzerinde arkadaşa söz verildi. Bu kez farklı bir yöntem uyguladık. İlçe delegelerini, il delegesi olarak göstermedik. Yeni arkadaşlar olsun istedik” dedi. Blok liste önergesinde imzasının bulunmadığını söyleyen Perçin, ”Tüzük çarşaf listeyi esas alıyor ancak blok listeye de imkan sağlıyor. Delegelerin takdiri. Delegeler blok liste yöntemini istedi” görüşünü savundu.

Çankaya 171 delege gönderiyor
CHP'nin simge ilçelerinden Çankaya, Ankara il kongresine en çok delege gönderen ilçe niteliği taşıyor. 600 Ankara delegesinin 171'i Çankaya'dan seçiliyor. Çankaya'yı Yenimahalle takip ediyor. Yenimahalle ilçe kongresi de olaylı geçmişti. Çankaya ve Yenimahalle, aynı zamanda CHP'nin Ankara'daki iki belediyesi olması nedeniyle parti ve örgüt açısından önem taşıyor.