Finansal piyasalar krizin yaralarını sarmaya çalışırken vatandaşların ödenmeyen kredi kartı borçları çığ gibi büyüyor. Bireysel kredi kartlarında batık miktarı yılbaşından bu yana yüzde 51 arttı. Batık kredi kartı borçlarının oranı ise yüzde 10.47 ile rekor seviyede

Yeşil filizleri görmeyi tercih eden piyasalarda bahar havası sürerken vatandaşlar için durum pek de iç açıcı değil. Sokağın nabzını en iyi tutan göstergelerden biri olan kredi kartındaki batık oranları her geçen gün çığ gibi büyüyor. Bireysel kredi kartlarında batık oranı 17 Temmuz"da tarihinde yüzde 10.47 ile tarihi zirvesine ulaştı. Merkez Bankası"nın ödenmeyen kredi kartı borçları verisini açıklamaya başladığı 2004 yılından bu yana tasfiye olunacak kredi kartı oranı ilk kez çift haneli rakamlara ulaşmış durumda.

7.5 ayda % 51 arttı

17 Temmuz itibarıyla bireysel kredi kartlarıyla yapılan toplam harcama tutarı 33 milyar 909 milyon TL seviyesinde bulunurken tasfiye olunacak kredi kartı tutarı 3 milyar 554 milyon TL ile rekor seviyeye çıktı.

Tasfiye olunacak bireysel kredi kartı borcu yılbaşında 2 milyar 349 milyon TL seviyesindeydi. Yani kredi kartında batık miktarı 7.5 ayda 1.2 milyar TL (yüzde 51) yükseldi. Ekonomide yaşanan daralma ve artan işsizliğin kredi kartında batık oranlarını artırdığı ifade edilirken kredi kartı ile yapılan alışverişler bu yıl neredeyse durma noktasına geldi. 2008 yılı sonunda 32 milyar 756 milyon TL olan kredi kartıyla yapılan işlemlerin toplam tutarı 17 Temmuz tarihinde 33.9 milyar TL oldu. Çift haneli rakamlara çıkarak kritik seviyelere ulaşan kredi kartı borçlarının çıkarılan afla birlikte düşüşe geçeceğine dikkat çeken bankacılar, işsizlik oranında bir düzelme olmaması halinde önümüzdeki dönemlerde de kredi kartlarında batık oranlarının yeniden yükselişe geçebileceği uyarısında bulundu.

Konut, otomotiv ve ihtiyaç kredilerinden oluşan tüketici kredilerinde de batık oranları artmaya devam ediyor. Yılbaşında yüzde 2.25 olan tüketici kredilerindeki batık oranı 17 Temmuz itibarıyla yüzde 3.67"ye çıkmış durumda.

Kredi kartıyla 6 ayda 98 milyar TL harcadık

Türkİye"de 2009 yılının ilk 6 aylık döneminde, yerli ve yabancı kredi kartlarıyla yurtiçinde yapılan işlemlerin cirosu 98 milyar lira oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin kredi kartı ve banka kartı kullanım verilerini açıkladı. 2009 yılının ilk altı ayındaki veriler, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, kredi kartıyla yapılan işlemlerin cirosunda yüzde 12 artış yaşandığı gözlendi. 1 Ocak-30 Haziran 2009 tarihlerini kapsayan dönemde, yerli ve yabancı banka kartlarının yurtiçi kullanımı cirosu, 89 milyar lira olurken, geçen yılın aynı dönemine göre işlem adedinde yüzde 15, ciroda yüzde 21 artış kaydedildi. Yılın ilk altı aylık döneminde banka ve kredi kartlarıyla yapılan işlemlerin tutarı 187 milyar lira oldu. Daha çok nakit çekim aracı olarak kullanılan banka kartının alışverişlerde kullanım adedi, yılın ilk altı ayında, bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında arttı. Banka kartıyla yapılan alışveriş cirosundaki artış yüzde 34"ü buldu.

Dünyanın da başı batık kredilerle dertte

BatIk kredi oranı sadece Türkiye"de değil tüm dünyada artmaya devam ediyor.

Dün mali sonuçlarını açıklayan Alman bankacılık devi Deutsche Bank, temel yatırım bankacılığı faaliyetlerinin olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 68 artışla, 1.092 milyar euro kâr açıkladı. Ancak sorunlu krediler için ayrılan provizyonlardaki artış Almanya"nın en büyük bankası olan Deutsche Bank"ın ekonomide bir yavaşlamaya hazırlandığını gösterdi. Deutsche Bank"ın kredi zararları için ayırdığı provizyonlar ikinci çeyrekte, geçen yıl aynı dönemdeki 135 milyon euro seviyesinden 1 milyar euroya yükseldi. Provizyonlar 2009"un ilk çeyreğinde açıklanan 526 milyon euro seviyesinin neredeyse iki katına ulaştı.

Bu yılın ikinci çeyreğinde net kârını yüzde 35 artırarak 1.56 milyar euroya çıkartan İspanya"nın en büyük ikinci bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) da batık kredilerin toplam kredilere oranının geçen yıla kıyaslandığında yüzde 1.3"den yüzde 3.2"ye yükseldiğini açıkladı.

BBVA yöneticileri yaptıkları değerlendirmede, sorunlu kredilerin oranının 2009 sonunda yüzde 4-5"e çıkacağını belirtti. Polonyalı Bank Millennium, ikinci çeyrekte kârının yüzde 93 azaldığını açıkladı. Beklentilerin üzerindeki rakamın oluşmasında tahminlerin altında kalan sorunlu kredi provizyonları etkili oldu. Krizin merkez üssü ABD"de de batık kredi kartlarının oranı Mayıs ayında yüzde 12.50 seviyesine ulaşmıştı.
Vatan