Son hatlarda Avrupa ve ABD ekonomilerine yönelik endişelerin tekrar tavan yaptığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yeni bir rallinin eşiğinde. Geçtiğimiz hafta, atılan somut hiçbir adım olmamasına rağmen, bir sözle coşan ve 2012 zirvesinden kapanan İMKB’de endeksin bu hafta, 66.000 puanın üzerini zorlaması ve yine Avrupa’dan gelecek olumlu haberlere bağlı olarak yeni bir ralli sürecine girmesi bekleniyor.

 


Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin kendisinden beklenmeyen bir şekilde, krizden çıkış için ne konuşuluyorsa neredeyse hepsini yapabileceğini ve euroyu koruyacaklarını açıklamasıyla dünya borsaları ile birlikte coşan İMKB, geçen haftayı yüzde 4,2 yükselerek 2012'nin en yüksek seviyesi olan 64.372 puandan kapattı. Bankacılık endeksi ise yüzde 5,2 artışla yine yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hükümetlerden beklenen hamleler gelmezken, Avrupa MB Başkanı Draghi "Avrupa Merkez Bankası, yetki sınırları içerisinde ne gerekiyorsa euroyu muhafaza etmek için yapacaktır, ve inanın bana yeterli olacaktır" dedi. Açıklamalar üzerine kısa pozisyonların hızla kapanması ile ciddi primler oluştu. Euro/dolar 1.21'den 1.24'e yükselirken, İspanya 10 yıllık tahvil faizi yüzde 7,4'den yüzde 6,7'ye indi. Avrupa borsaları hızla toparlandı.


Gözler Avrupa Merkez Bankası'nda

 

Bu hafta piyasalar 1 Ağusdos’ta sonuçlanacak olan ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı ile 2 Ağustos’daki Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısını yakından takip edecek. Somut çözüm olmasa da açıklamalardan umutlanan piyasalarda şimdi gözler 2 Ağustos'taki Avrupa MB toplantısından çıkacak sonuca çevrilmiş durumda. İpuçları bu haftadan geldiği için iyimser havanın bu toplantı sonrasında kadar devam etmesi, piyasanın çıkan sonucu beğenmesi halinde yeni bir rallinin başlaması olası görülüyor.

Banka karlarının yakından takip edileceği İMKB’de ise endeksin kademeli olarak 65.000 ve 66.000 seviyelerini test etmesi bekleniyor.