Onbinlerce insanın imece usulüyle oluşturduğu internet ansiklopedileri ve sözlükler sanal dünyadaki en büyük paylaşım alanlarından biri haline geldi. Video ve müziklerde kullanıcılara internette paylaşım kültürü oluşturuyor. Video paylaşımı sadece You- Tube değil, Facebook'tan izlesene. com'a kadar birçok siteye ilgiyi artırıyor. İnternetin 90 bin gönüllü tarafından oluşturulan ansiklopedisi Wikipedia bağışlarla ayakta kalıyor. Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar ise kullanıcı sayısını artırıp reklam ve uygulamalardan elde ettiği gelirle büyümeye çalışıyor. Hem sosyal ağların hem de ansiklopedik bilgi sunan sitelerin en büyük rekabet alanı kullanıcıların internette harcadığı zamanı artırmak. Akıllı telefon ve tablet kullanımı arttıkça sosyal ağlara daha fazla girilir oldu. Hatta bazı dönemlerde mobil kullanıcıların sayısı diğerlerini aşmaya başladı.

SÖZLÜKLERE İLGİ ARTTI
Yerel sözlükler ise bilgi kaynağı olmaktan çok olaylara, kurumlara ve popüler kültüre ironik bir yaklaşım sunuyor. Ekşi, Uludağ ve İTÜ sözlük'te yer alan eleştiriler hakaret sınırlarını zorlasa da yeni neslin haylaz ve muhalif bakış açısının bir parçası. Aynı zamanda kişi ve kurumlarla ilgili algının yansıması. Gönüllü olarak bu sözlüklere katkıda bulunanların en büyük beklentisi yaratılan başlığın ilgi görmesi. Wikipedia, her dilden birçok kişinin, ortak çabasıyla oluşturulan bir ansiklopedi projesi. Hatta katkıda bulunan kişilerden biri dünyaca ünlü The Telegraph gazetesine bile konu oldu. Justin Knapp Wikipedia'da 1 milyon yazı sınırını geçen ilk kişi olarak gazetede yer aldı. Online ansiklopedinin içinde milyonlarca bilgi bulunuyor.

1 MİLYON YAZI GİRDİ
Justin Knapp, 2005 yılından bu yana günde ortalama 385 düzeltme yazısı yazmış. Knapp'ın tüm yazılarının ortalamasına bakıldığında ilginç bir hesap ortaya çıkıyor. Yani Knapp her dört dakikada bir siteye yazı yazmış. Indiana Üniversitesinde Filozofi ve Siyaset Bilimi okuyan Knapp, "Ani ve istem dışı işsizlik, size bunu yaptırabiliyor" diyor. 30 yaşındaki editörü Wikipedia kurucusu Jimmy Wales de kutlamıştı. Wikipedia'nın, online ansiklopedisine rutin bir şekilde katkıda bulunan 90 bin gönüllü editörü bulunuyor.

YANLIŞ MESAJA ÖNLEM!
Google 'ın e-posta servisi Gmail gece yarısı kazalarını önlemek için Lab uygulamalarından birinde 4 işlem yaptırıyor. Kullanıcıya gece yarısından sonra mesaj atarken hata yapmaması için çarpma, bölme, toplama ve çıkarma işlemleriyle yardımcı oluyor. Benzeri Facebook ve Twitter için de kullanılır mı?

SOSYAL AĞDA KAZA EKSİK OLMUYOR
Twiter, Facebook, YouTube gibi sosyal ağlar, paylaşım siteleri kurumlar ve kişiler için fırsat olduğu kadar önemli bir tehdit. Gerilim ve polemik jimnastiği yapmak için sosyal ağlarda akrobatik hareketler yapmak kazayla sonuçlanabiliyor. Sosyal ağlarda takipçi kazanmak isteyen şirketler veya kullanıcılar hatalı mesajlarla hüsrana uğrayabiliyor.

Wikipedia: 100 çalışanı ve 679 sunucusu var. Kullanıcıların ve firmaların bağışları ile ayakta kalıyor. Kaynak www.wikipedia.org

Ekşi Sözlük: Ivır zıvır bilgiler başlığı altında 2.5 milyon konu başlığı, 37 bin yazar ve 11 moderatöre sahip olduğu belirtiliyor. Reklam geliri ve takipçilerinin girdiği içerikle büyümeye devam ediyor. Kaynak: http:// www.eksisozluk.com/

YouTube: 300 milyon kayıtlı kullanıcının olduğu video paylaşım ağı YouTube'un aylık ortalama izlenme süresi 238 dakika.

Twitter: İnsanların ayda ortalama 20 dakika geçirdiği Twitter'ın kullanıcı sayısı 532 milyon.
Facebook: Türkiye'de 31 milyonun üstünde kullanıcıya sahip Facebook'ta aylık ortalama 405 dakika harcanıyor.

Timur Sırt - Sabah