Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Yalta'da Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko ile bir araya geldi. Putin görüşme sonrası yaptığı açıklamada, iki ülkenin de yükümlülüklerini yerine getireceklerini ve yeni yılda Avrupa'ya doğalgaz sevkıyatında yeni bir kriz yaşanmayacağını söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun transit ücretlere zam talebi ve Ocak 2009'da imzalanan anlaşmanın yenilenmesi için yaptığı çağrı yeni bir krizin başlangıcı olarak değerlendirilmişti.

Putin yaptığı açıklamada, "Biz doğalgaz sevkıyatı ve diğer enerji konularında tarafların anlaşmaya uymasını bekliyoruz. Yeni yılda herhangi bir sürpriz yaşanmayacak." dedi. Putin anlaşmada öngörüldüğü şekilde 2010'da Ukrayna'nın yüzde 20 indirim alamayacağını, Rusya'nın ödediği transit ücretlerin de yüzde 60 artırılacağını belirtti.

Rusya'nın enerji şirketi Gazprom'la Ukrayna enerji şirketi Naftogaz'ın anlaştığını kaydeden Putin, 2010 yılında Ukrayna'ya verilecek doğalgaz miktarının belirlendiğini, 'öde ya da al' yükümlülüğünün de olmayacağını söyledi.

Yalta görüşmesi sonrası basına açıklamada bulunan Timoşenko, anlaşmanın şartlarına uyacaklarını ve Avrupa sevkıyatının zarar görmeyeceğini ifade etti. Tüm Avrupalı müşterilerin endişe ile bekledikleri yeni bir kriz riski de bu mutabakat çerçevesinde ortadan kalkmış oldu.

Mevcut doğalgaz anlaşmasına göre Rusya Ukrayna'ya her bin metreküp doğalgazın 100 kilometrelik sevkıyatı için 1,7 dolar ödüyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yuşçenko, Putin'e yazdığı mektupta transit ücretten Nftogaz'ın kaybının 2,5 milyar doları aştığını ifade etmişti.

Ukrayna 2009 yılında aylık doğalgaz ödemelerini zamanında gerçekleştirdi. Ancak, sözleşmede belirttiğinden daha az doğalgaz alımı yapan Kiev, 2010 yılında bu hacmi daha da düşürmeyi planlıyor./yeni şafak