Erzurum'da üniversitelerin sorunlarına ilişkin 32 rektörle toplantı yapan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Özcan'ın açıklamaları şöyle:

TERÖR BASKISI VAR: Batman ve Diyarbakır en sıkıntılı durumdaki üniversiteler. Orada hem eğitim-öğretim problemli hem de terör gibi çalkantılı bir hayat var. En ciddi sorun olarak onları gördüm. Militan kıyafetiyle üniversiteye gelip ortalığın karıştırılmak istendiğinden bahsedildi. Diyarbakır terörden, Batman'daki hocamız da terör, Hizbullah ve diğer grupların sıkıntılarından bahsetti. İstanbul ve Ankara'da da üniversiteleri karıştırmak isteyenler var.

EN FAZLA ZARARI YURT-KUR'A VERDİK: Üniversitelerin kontenjan artışı, idari ve akademik personel azlığı, asistan görevlendirme, yurt gibi sorunları var. YURT-KUR'un bizim yaptığımız artış oranında yurt yapması mümkün değil. En fazla zararı bu kuruma verdik. YURT-KUR genel müdürü kontenjan artışını duyunca 'Başımdan kaynar sular döküldü' dedi. Toplantıda bunları konuştuk, nasıl çözeceğimizi gördük.

SİNGAPUR'A ÖZENDİM: Bazı üniversiteleri 'mükemmeliyet merkezlerine' çevirmek istiyoruz. Her üniversitede araştırma merkezi kuracağımıza belli üniversiteler tespit edelim ve 'Ulusal Araştırma Merkezi' kuralım istiyoruz. Bu üniversitelere iyi kaynaklar aktaralım istiyoruz. Bilkent ve Sabancı Üniversitesi hocaları böyle bir rapor hazırlayacak ve mükemmeliyet merkezi olacak devlet veya vakıf üniversitelerini seçecekler. Bunu Singapur'da gördüm. Mükemmel çalışıyorlar. Örneğin domuz gribi çıktı, 4 günde aşı ürettiler. TÜBİTAK 600-700 milyon gibi bir para harcarken orada bütçe 13.5 milyar dolar. Oraya İTÜ, ODTÜ, YTÜ, İstanbul üniversitesi rektörleri ile gittim. Hocalar oradaki bazı aletleri hayatlarında görmediklerini söylediler.

BAŞBAKAN DA BEĞENDİ: Önce biz bir sistem ortaya koyalım. Hükümetin kapısını sonra çalacağız. Başbakan'a Singapur'daki olaydan bahsettim, çok hoşuna gitti. Bende başarılı olma içgüdüsü var. Orada kendini ezik hissediyorsun. 'Neden böyle olamıyorum' diyorsun./İnternet Haber