Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin daha kaliteli hale gelmesi için Sağlıkta Dönüşüm Programı Projesi kapsamında yeni yapacakları, sağlık tesislerinin proje aşamasında uyulması gereken şartları belirledi.
Belirlenen şartlara göre, poliklinik ana girişinde bulunan banko kayıt bankosu olarak değil, resepsiyon ve hasta yönlendirme olarak hizmet verecek.
 
SEDYE ÇARPMA BANTLARI YAPILACAK
 
Sağlık tesislerine hastanın gerektiğinde tek başına tuvalete gidebilmesini sağlayacak tutunma barları (sedye çarpma bandı) yapılacak. Hastalar için ayrı ayrı soyunma dolapları bulunacak. Hasta için sabit çalışma masası yapılacak. Hasta odasına uygun bir yere küçük boy buzdolabı konulacak. Ayrıca hasta odasına, telefon, internet, hemşire çağırma, televizyon, yangın ihbar, müzik yayın hatları çekilecek ve her hasta için ayrı ve yeteri kadar elektrik prizi konulacak. Kapılara çarpma tokmağı konulacak. Çocuk servislerindeki odalarının ıslak hacimlerinde muhakkak bir adet duvara monteli, ihtiyaç anında açılıp tezgâh olarak kullanılmak üzere çocuk küveti bulunacak.
 
KAZALARI ENGELLEMEK İÇİN UYGULAMALAR YER ALACAK
 
Hastanelerde merdiven boşluğuna düşmek gibi olası kazaları engellemek için merdiven kovası genişliği minimum ölçülerde tutulacak. Merdiven, galeri boşlukları ve parapet üstü korkuluklar, kullanıcıların güvenliğini sağlayacak ölçülerde ve yükseklikte uygulanacak. Yeni yapılacak ve yapım ihalesi için uygulama projesi çizilen bütün hastanelerde, binanın bodrum katlarında yer alan; kazan dairesi trafo ve jeneratör odaları, ana pano odası, basınçlı tank ve yakıt tankları, tıbbi gaz odaları, hastane bahçesi içerisinde ön ve yan girişleri önlemeyecek biçimde binaya en az 20 metre uzaklıkta tek katlı ayrı bir bina içerisinde planlanacak.
 
YENİŞAFAK