Yeni haftada gözler liderler zirvesinde olacak. Haftanın ilk işlem gününde İsrail’in geçtiğimiz Cuma günü Türk jetinin vurması sonrasında belirsizliğin piyasalar üzerinde etkili olması bekleniyor.

Wall Street haftanın son gününü yükselişle kappattı. Moodys'in aralarında ABD'nin en büyük bankalarının da olduğu 15 global bankanın kredi notunu indirmesi ile sarsılan Wall Street, çabuk toparlandı. Finans ve sağlık sektörlerine gelen alımların yukarı hareketi desteklediği Wall Street'te Dow Jones Sanayi Endeksi 67.21 puan, yüzde 0.53 artışla 12640.78 puanda, S&P 500 Endeksi ise 9.51 puan, yüzde 0.72 artışla 1335.02 puandan kapandı. Bu sabah ise ABD vadeli endeksleri düşüş yaşıyor. Vadeli Dow Jones sanayi endeksi 47, S&p 500 Endeksi ise 5.50 puan aşağıda.

Hem Avrupa’da hem ABD tarafında yoğun geçecek yeni haftada gözler İspanyol bankalarında olacak. Pazartesi Yunanistan’ı ziyaret etmesi beklenen Troyka’nın yeni başbakan Samaras’ın rahatsızlığı nedeniyle görüşmeleri ertelediği haberi sabah saatlerine geldi. Yeni günde Avusturya maliye bakanında Yunanistan’ın kesintileri için iki yıl daha verilebileceği açıklamaları tartışılıyor.

Avrupa’da Almanya’nın fikri ayrılığı biraz daha yalnızlaşmasına neden olacakmış gibi görünüyor. Zirve öncesinde Merkel ve Hollande görüşmesi dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor.

Haftanın ilk işlem gününde Hindistan’dan gelen haberler Asya’da negatif seyri tetikliyor. ABD doları karşısında hızla eriyen Hint rupisi ve Moody’s’in Hindistan’ın kredi değerlerinin kısa vadede kötüleşebileceği haberleri etkili oluyor. Hindistan’da sabah saatlerinde ekonomiyi desteklemek için yeni plan açıklanması bekleniyor.

Asya’da MSCI Asya pasifik endeksi yüzde 0.4 değer kaybı yaşıyor. Tokyo ve Şanghay yüzde 0.3-0.5 düşerken, Sidney ve Seul yüzde 1 civarında ekside. Hong Kong hafif artıda.

28-29 Haziran tarihlerinde yapılacak AB liderler zirvesi yaklaşırken, Avrupa borsalarında yatırımcıların daha temkinli hareket etmeleri ve piyasaların güne hafif düşüşle başlamaları bekleniyor. Ancak analistler, AB zirvesinden piyasalarda gerilimi tekrar artıracak bir hayal kırıklığı çıkmayacağını da öngörüyorlar.IG Markets, FTSE 100'ün 3, Dax'ın 29 ve Cac-40'ın 11 puan ekside açılacağını tahmin ediyor.

Suriye'in Türk jetini vurmasının ardından belirsizlikler devam ederken, döviz güne hafif yükselerek başlıyor. Dolar-TL 1.8283. euro TL 2.2835 olurken euro dolar paritesi yeni günde1.2525. Geçtiğimiz hafta 2.03'e kadar inen sepet kur 2.05 seviyesinde. Gösterge tahvil yüzde 8.80

Emtia cephesinde ise altın 1573 ABD ham petrolü 80.22 olurken Brent petrol 91.30 seviyesinde.

Avrupa'da bugün Almanya'nın Mayıs ayı perakende satışları ve ihaleleri izlenecek. ABD veri gündeminde bugün Mayıs ayı yeni konut satışları açıklanacak.

İçeride ise bugün Haziran ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi beklenirken, Cuma günü Mayıs ayı dış ticaret istatistikleri açıklanacak.