Aydın il genelinde yabancılara en fazla mülk satışının gerçekleştiği ve binlerce İngiliz"in yerleştiği Didim"de yaşayan emlakçılar Yabancılar Mülk Satışı ile ilgili yasanın yeniden düzenlenmesi ile rahatladı. Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun “"Yabancılara mülk satışı ile ilgili yasanın yeniden düzenlenerek TBMM'de onaylanmasıyla tüm emlakçı ve müteahhit esnafı rahat bir nefes aldı” dedi.
Yeni yasayla birlikte satışların tekrar normale döneceğini ümit ettiklerini “yasanın iptal edilmesinin ardından sektör zora girmiş ve bir çok meslektaşımız çek ve senetlerini ödeyemez duruma gelmişti. Artık zor günlerin geride kaldığını ve önümüzdeki günlerde tekrar normal satışların olacağını ümit ediyoruz. Yasanın hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Yeni Yasada çok fazla bir değişiklik yok ancak daralma var” dedi.
TBMM tarafından kabul edilen yeni yasaya göre yabancıların, sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlarla, özel koruma alanları ile flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlarda, stratejik yerlerde kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından taşınmaz edinemeyeceklerini belirten Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Coşkun “Yabancılara satılabilecek toplam arazi miktarıyla ilgili sınırlama Anayasa Mahkemesi"nce iptal edilen yasada "Her ilin yüzölçümünün binde 5"i" olarak düzenlenmişti. Bu alan daraltılarak, "Her ilde imarlı alanın yüzde 10"u" ile sınırlandı. Böylece Antalya"da satılabilir alanın 10 bin 363 hektardan 3 bin 607 hektara, Muğla"da 5 bin 426 hektardan 2 bin 22 hektara, Bodrum"da 328 hektardan 103 hektara düşeceği belirtildi. Yasaya göre, yabancı yatırımcıların Türkiye"de kurdukları veya katıldıkları tüzel kişiliğe sahip şirketler, "Ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere" taşınmaz edinebilecek ve kullanabilecek. Bu malların başka bir yabancı şirkete devredilmesinde ana sözleşmedeki faaliyet şartları aranacak. Askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri, stratejik bölgelerdeki satışların "Valilerin iznine" bağlı olmasından vazgeçildi. Askeri bölgeler arasında ayırım yapıldı. Buna göre, askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ve stratejik bölgelerdeki taşınmaz edinimleri, Genelkurmay Başkanlığı veya yetkilendireceği bir komutanlığın iznine bağlı olacak. Daha önce Hazine, İçişleri ve Bayındırlık Bakanlıklarının bulunduğu komisyona Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi de alındı. Yeni hükümlere aykırı edinildiği veya kullanıldığı tespit edilen taşınmazlar Maliye Bakanlığı"nca verilecek sürede sahibince tasfiye edilecek. Aksi halde bedele çevrilecek ve hak sahibine ödenecek” dedi.