Ergenekon Mehmet Ali Şahin YARSAV Ömer Faruk Eminağaoğlu Adalet Bakanı
YARSAV yönetimi, Ergenekon soruşturmasının sağlıklı yürümesi için Adalet Bakanı"nın yargının üzerinden gölgesini çekmesi gerektiğini söyledi

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu"nun evinin Ergenekon soruşturması kapsamında aranmasına sert tepki gösteren Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin"den “gölgesini yargının üzerinden çekmesini” istedi.
YARSAV Yönetim Kurulu, Ergenekon soruşturmasına yönelik basın açıklamasını, dün Yargıtay Ek Bina"da yaptı. Eminağaoğlu, çok sayıda Yargıtay savcısının da bulunduğu salonda yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

HUKUK ABİDESİ: Hukuk abidesi Kanadoğlu"nun pek çok kişi gibi hukuksuzluğa uğradığı bilinmektedir. Kararlar, arama gerçekleşmeden devlet televizyonundan duyulur olmuş, insanların evinin önünde medya konuşlanması beklendikten sonra aramalar gerçekleştirilmiştir. O Kanadoğlu ki çetelere karşı verdiği hukuk savaşımı görmezden gelinemezken, ismi onların yanına konulmuş, mücadelesi, çetelerin suçlarını kapatmak olarak yorumlanır hale gelmiştir.

TESADÜFİ KONUŞMALAR: Kanadoğlu, Danıştay saldırısını yapanlarla irtibat içinde gösterilmiş, katiller, yargıç ve savcıların evlerinde aranır hale gelmiş, irtibata yönelik somut gerekçeler ise arama kararında yer almamıştır. Tesadüfi telefon konuşmaları örgüt varlığı için yeterli görülerek soruşturma yürütülemez.

YAKA PAÇA GÖZALTI: Siyasi irade, savcılığa soyunarak, polis teşkilatıyla soruşturmaların yürütülmesini sağlamıştır. Laik hukuk devletine bağlılıkları ön plana çıkan kişilere gözdağı verircesine yaka paça gözaltı sürecinin başlatılması bir güç gösterisinin yansıması yorumlarına neden olmuştur.

POLİS DEVLETİ: Kurulmak istenen Terörle Mücadele Müsteşarlığı"yla engel görülen hukuksal denetimlerin yaşanmayacağı polis devleti projesi karşımıza çıkmaktadır.

İKTİDAR DARBELERİ: Yapılması gereken, iktidara karşı darbe iddiasını içeren soruşturmanın, iktidara bağlı polisler eliyle yürütülmesinin yaşanmadığı, benzer uygulamaların Hitler ve Mussoli"nin hukuk yoluyla iktidar darbelerini yarattığı gerçeği karşısında, yeterince savcının sadece bu soruşturmayla görevlendirilmesi, soruşturmanın bizzat savcılar tarafından yürütülmesinin sağlanması, bu konuda HSYK"nın kararname ile işlem yapması, polisin konumu içinde tutulması, Adalet Bakanı"nın yargının üzerinden gölgesini çekmesidir.”

Şahin: YARSAP
Şahin ise açıklamayı, “YARSAV bir dernektir. Yargı camiamızı temsil etmemektedir. Kendisini izledim, hafızam yenilendi. YARSAV, YARSAP haline dönüşmüştür. Yani savcılar ve yargıçlar partisi haline dönüşmüştür” diye yanıtladı.


MİLLİYET