İkinci el araçların alım-satım işlemlerini kolaylaştıran ASBİS sayesinde sadece yedi ayda 937 milyon lira vatandaşın cebinde kaldı.

Bu süre içinde ikinci el araç alıp satan 4 milyon 360 kişi, zamandan da 6,5 milyon gün tasarruf etti.

Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen ve 'e - devlet uygulamalarının Oscar'ı sayılan e - Türkiye (e - TR) ödülüne layık görüldü. ASBİS, 20 Aralık 2010'da TBMM'de yapılan oylamada, 23 aday proje arasından 2010 Kamudan Vatandaşa e - Hizmet kategorisinde birinci seçildi. Emniyet, kendisine e - Oskar getiren ASBİS'in vatandaşa ve devlete sağladığı ve bundan sonra sağlayacağı faydaları rakama şöyle döktü:

5 DAKİKADA SATIŞ BİTİYOR

İKİNCİ el araçların alım - satım maliyeti, 450 liradan 20 liraya geriledi. Yedi ayda eskiden 1 milyon 330 bin 2. el araç satılırken ASBİS yürürlüğe girdikten sonra bu sayı 2 milyon 180 bine çıktı. 937 milyon liralık alım - satım masrafı, vatandaşın cebinde kaldı.

ARAÇ satışı için harcanan zaman, 3 günden 5 dakikaya indi. Vatandaşlar yedi ayda zamandan 6,5 milyon gün tasarruf etti.

ESKİDEN vergi dairelerinden her yıl ortalama 1 milyon 700 bin araç için temiz kağıdı alınıyordu. Her bir belge alımı için gidiş - dönüş ortalama 2 lira ulaşım gideri ödendiği varsayılırsa vatandaşlar sadece vergi dairesine gitmekten kurtuldukları için ulaşım giderlerinden yılda 3 milyon 400 bin tasarruf sağlayacak.

TESCİL kuruluşları Araç Tescil Müracaat ve İşlem Formu için vatandaştan 90 kuruş alıyordu. Dolayısıyla her yıl bu formlar için ödenen 1 milyon 530 bin lira da artık vatandaşın cebinde kalacak.

3 Mayıs'ta uygulamaya girdi

2. EL araçların satış ve ruhsat işlemlerinin noterde yapılıp bitirilmesini öngören 5942 sayılı yasa, 31 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü, satış ve ruhsat işlemlerinin noterden yapılmasını sağlamak amacıyla Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi'ni (ASBİS) kurmuştu. Emniyet arşivinde bulunan araç ve sürücülere ait bilgiler ASBİS'e yüklenerek noterlerin kullanımına sunulmuştu. 3 Mayıs'tan itibaren uygulamaya giren sistem, 2. el araç alıp satacak olanları temiz kağıdı almak için vergi dairesine ve ruhsat işlemleri için de trafik tescil şubelerine gitmekten kurtarmıştı.

POSTADAN 15 MİLYON TL

ARAÇ Tescil Müracaat ve İşlem Formu daktiloyla doldurulmak zorundaydı. Vatandaşlar bu formlar için 10 lira ödüyordu. ASBİS sayesinde bu masraftan da kurtulan vatandaşlar, yılda 17 milyon lira da kar edecekler.

SADECE ulaşım, form ve form doldurtma masrafları dikkate alındığında, bir yılda vatandaşın cebinden çıkan parada 21 milyon 930 bin lira tasarruf sağlanacak.

ESKİDEN satışı yapılan araçlar için düzenlenen sözleşmelerin bir sureti vergi dairesine posta yoluyla gönderiliyordu. Devlet her bir posta işlemi için 4 lira 55 kuruş; 1 milyon 700 bin araç için ise toplam 15 milyon 470 bin lira ödüyordu.

TÜRKİYE'de her yıl yaklaşık 600 bin araç el değiştirdiğinde başka bir trafik tescil kuruluşuna nakil oluyor. Emniyet, her bir nakil formu için 75 kuruş, 600 bin araç için de toplam 450 bin lira posta masrafı ödüyordu. Bu formlarda artık elektronik ortamda gönderildiği için devlet bu masraftan da kurtuldu.