Emniyet Genel Müdürlüğü yıllardır yürüttüğü psikolojik harekat faaliyetlerini bırakarak, "bilgilendirme" faaliyetlerine başladı

Bu kapsamda Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlığı'nda ve illerde bulunan Psikolojik Harekat Şubeleri kapatılarak, yerlerine "Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri Şubesi" kuruldu.

İçişleri Bakanlığı'nın bünyesinde oluşturulan Terörle Mücadele Müsteşarlığı'nın kuruluş aşaması devam ederken, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde de terörle mücadelede önemli kararlarla yeni stratejiler çiziliyor. İlk olarak 1986 yılından beri Terörle Mücadele ve Harekat adıyla faaliyet yürüten başkanlık bünyesindeki "Harekat" kaldırıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın onayı ile birimin adı Terörle Mücadele Daire Başkanlığı olarak belirlendi.

Bu aynı zamanda operasyon birimi olan Terörle Mücadele Şubesi'ni bu görevini Özel Harekat Daire Başkanlığı ve alt kurumlarına bırakması olarak yansıdı.

Bu yapılanmada en önemli unsur ise Psikolojik Harekat Şubesi'nde yaşandı. Şube, polisin "psikolojik harekat" yaptığı gerekçesiyle yoğun eleştirilerin hedefi oluyordu. Konu yaklaşık üç ay önce yapılan 81 il emniyet müdürlüğü terör şube müdürleri toplantısında da konu masaya yatırılmış, TEM müdürleri bu şubenin yeniden yapılandırılması yada kaldırılmasını istemişlerdi.

Düzenleme ile TEMÜH Dairesi bünyesindeki "Psikolojik Harekat Şubesi" kaldırılarak, "Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri Şubesi" kuruldu. İl emniyet müdürlüklerindeki Terör Şubelerinde de aynı düzenlemeye gidildi. Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri Şubesi terör örgütlerinin eleman kazanma ve propaganda çalışmalarına karşı faaliyette bulunacak. Örgütler hakkında üniversiteler ve ilk öğretim okulları başta olmak üzere konferans, panel ve seminerler düzenleyecek.

Aynı düzenleme ile ayrıca İnsan Hakları Şube Müdürlüğü de TEMÜH bünyesinden çıkarıldı. Bu şube yansıması olan ve sürekli ortak hareket ettiği birim olan Emniyetin Hukuk Müşavirliği'ne devredildi. Personel Şube Müdürlüğü'nün
adı İnsan Kaynakları Şubesi'ne, Araştırma ve Değerlendirme Şubesi adı da Strateji Geliştirme Şube Müdürlüğü olarak belirlendi.


VATAN