Reflüsü olan bebek, yediklerinin bir bölümünü geri çıkarır. Fakat yeni doğan bebeklerde görünen bu durum kimi zaman da gastroözofajiyal reflü hastalığı da olabilir. Bu hastalık bebek için rahatsız edicidir ve acıya sebep olur.

Yeni doğan reflüsü nedir?

Bebeğin beslendikten sonra yediklerinin ( anne sütü veya formül besin ) bir kısmını geri çıkarmasıdır. Yeni doğan bebeklerde yaygındır. Bu durum bebeğin sindirim sisteminin henüz tam olarak olgunlaşmamasından kaynaklanır.

Reflü ne zaman geçer?

Reflü genellikle 2 – 4 aylık bebekler arasında yaygındır. Bebeklerin birçoğu büyüdükçe 7. – 8. aylardan itibaren oradan kalkar. Hemen hemen bütün bebeklerde 12 ay içinde geçer.

Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı ( GRF )

Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı ciddi bir durumdur. Mide asidi yemek borusuna kaçarak yanmaya neden olur. Bu durum yeni doğan bebekte acıya da sebep olur. Yediklerini aşırı derecede dışarı çıkarmasından dolayı bebekte kilo alamama veya az kilo alma sorunu ortaya çıkabilir. GRF hastalığı bebekte koliğe ve gece uyanmalarına da yol açabilir.

Gastroözofajiyal Reflü Hastalığının Belirtileri

Sık sık yediğini tükürme veya kusma
Sıklıkla acıdan kaynaklanan ağlamalar
Uyku sorunları
Yedikten sonra acı
Kötü nefes
Aşırı salya oluşumu
Beslenmede değişme

Gastroözofajiyal Reflü hastası olan bebek nasıl beslenmeli?

1. Bu hastalığı tetikleyecek besinlerden uzak durmak gerekir. Fornül besinle beslenen bebeklerde kusmayı azaltmak için hipoalerjenik formül besinler denenebilir. Eğer bebek katı gıdalar alıyorsa bir besin günlüğü tutulur. Bu günlükte bebeğin yediği besinler günlük olarak not edilir. Hangi besinler bebekte GRH hastalığının belirtilerine yol açıyorsa bu besinleri bebekten uzak tutmak gerekir. Genelde bebeklerde çikolata, kabuklu deniz mahsulleri, buğday, brokoli, soğan, domates ve mısır GRH hastalığını tetikleyebilir.

2. Bebeğin bir seferde çok fazla yemesi mideye baskıyı artırarak GRH hastalığını tetikleyebilir. Bebeğin bir seferde aldığı besin miktarını azaltıp, sık sık yemesini sağlamak gerekir.