CNBC'de konuşan Mobius, 'Bir kaç yıldır yaşadığımız kıyamet türevlerden kaynaklandı' dedi ve piyasada likidite azlığı şeffaklık olmaması ve türev enstrümanların büyüklüğünün, türevlerin piyasa istikrarına büyük tehdit oluşturduğu anlamına geldiğini söyledi.
Mobius, parite türevleri piyasasının özellikle sorun yatarabilecek durumda olduğunu, faiz türevlerinin de aynı kategoride olduğunu söyleyerek, bu hafta Pittsburg'da toplanacak G20 liderlerinin sadece türevler konusunu ele almaları ve bankacılara ödenen primler konusunu gündemden çıkartmalarını istedi.

600 TRİLYON DOLARLIK PİYASA

Türev piyasasının 600 trilyon dolarla dünya gayrısafi hasılasının 10 katı olduğunu söyleyen Mobius, son yıllarda yaşanan iflaslar nedeniyle şirketlerin ellerinde ne bulunduğunu bilmediklerini ve anlaşmaları dikkatle okumadıklarını kaydetti. Mobius, 'bir yatırımcı olarak beni en çok endişelendiren şey, bir şirketin kayıtlarında ne olduğunu bilmemektir. Bir şirkete ilk olarak kayıtlarınızda ne tür türev var diye sorarız. Çünkü çok sayıda şirket bu nedenle sorun yaşadı. Piyasada likidite ve şeffaflık yok,' dedi.

Merkez bankalarının faizleri düşük turtmaları nedeniyle piyasada yeni varlık türlerinin ortaya çıkacağını kaydeden Mobius, emtia ve hisselerin para çekmek için kullanılmaya başlandığını söyledi. Bankaların faaliyet sahalarının ayrılmasının yatırımcı ve tüketicileri korumaya yardımcı olacağını da kaydeden Mobius, bankaların türev alım satımı, perakande bankacılık şirket bankacığı gibi her konuda faaliyet göstermelerinin bankacılık değil, 'kumar' olduğunu öne sürdü./yeni şafak