Obama, Amerikanın en eski sivil haklar örgütü "Renkli İnsanların Gelişimi için Ulusal Dernek"in 100. yıldönümü nedeniyle New York'ta verilen baloda yaptığı konuşmada, Afrikalı-Amerikalıların kendi hayatlarının sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiğini kaydetti.

Azınlık çocuklarının başarısız olmaları için neden bulunmadığını ifade eden Obama, Amerika'da ayrımcılığın acısının halen hissedildiğini belirtti.

ABD Başkanı olduktan sonra ırkçılıkla ilgili ilk konuşmasını yapan Obama, "hükümet programlarının, çocuklarını vaat edilmiş topraklara götürmeye tek başına yeterli olmayacağını; bunun için yeni bir kafa yapısına, yeni tutumlara gerek olduğunu" ifade etti.

Afrikalı-Amerikalı toplulukların dünyadan ve kendilerinden beklentilerinin çok az olduğunu belirten Obama, Afrikalı-Amerikalı çocukların yalnızca sporcu ve rapçi olmanın ötesine giderek, bilim adamı, mühendis, Yüksek Mahkeme hakimi ve devlet başkanı olmaya heves etmeleri gerektiğini söyledi.
Obama, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çocuklarımıza şunları söylemeliyiz: Evet Afrikalı-Amerikalıysanız suçun ve çetelerin içinde büyüme olasılığınız yüksek. Evet, fakir bir kesimde yaşıyorsanız, zengin kesimde yaşayanların karşı karşıya kalmadığı mücadeleler vereceksiniz.

Ancak bu, okulda kötü notlar almanız için bahane değil; bu, okula gitmemeniz için neden değil; bu, eğitimi bırakmak için neden değil. Sizin kaderinizi kimse yazmadı. Kaderiniz kendi elinizde. Bunu unutmamalısınız. Bunu çocuklarımıza öğretmeliyiz."

Obama ayrıca, ailelerden ve yetişkinlerden, çocuklarını disiplinli büyütmelerini ve bunun sorumluluğunu üstlenmelerini istedi.