Suriye’deki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınanların sayısı 10 bini bulurken, gelenler arasında  Suriye ordusunda görevli üst düzey rütbeli askerlerin de bulunduğu dikkat çekti. 
 
Dün gece sınır köyü Güveççi yakınlarından Türkiye’ye iltica eden 200 mülteci arasında bulunan Suriyeli askeri yetkililer, Türk meslektaşlarına Suriye’nin içlerinde yaşanan dramı ve kaçışları anlattı. Suriye’den gelen yeni sığınmacıların içinde yer alan Suriyeli Albay Mukaddim ise çoğu kadın ve çocuktan oluşan 20 bin kişinin Cuma günkü gösterilerden sonra meydana gelebilecek katliam korkusu sebebiyle toparlanarak Türkiye sınırına gelmekte olduğunu ifade etti. Suriye sınırından dün gece 200 kişi daha Türkiye tarafına geçti.
 
Ordudan ayrılan askerler de can güvenlikleri için çareyi Türkiye’ye sığınmakta buluyor. Yüzbaşı İbrahim Münir Mecbur eşi, annesi ve babasıyla sınırda 3 gün bekledikten sonra Türkiye tarafına geçti. Daha önce de bir albay ailesi ve 11 askeriyle birlikte Hatay’a geçmişti.
 
Türkiye’ye geçmeden önce günlerce hamile eşi, anne ve babasının sınıra getirilmesini bekleyen Mecbur , muhaliflerin ailesini getirmesi üzerine Türkiye’nin kabul ettiği 200 kişiyle birlikte Yayladağı’ndaki Çadırkent’e geçti.
 
Sınıra yakın köyler bombalanıyor
 
Türkiye’ye iltica eden ancak geride kalan yakınlarının güvenliği için görüntü vermek istemeyen Suriyeli Albay Mukaddim ise çoğu kadın ve çocuktan oluşan 20 bin kişinin Cuma günkü gösterilerden sonra meydana gelebilecek katliam korkusu sebebiyle toparlanarak Türkiye sınırına gelmekte olduğunu ifade etti. Cisr Eş Şuğur’da kontrolü ele geçiren Suriye tankları, şimdi de sınıra yakın köyleri bombalamaya başladı. Türkiye’ye 7 km uzaklıkta olan Şuhur ve Cenodi köylerinin gece saat 02.00’den sonra bombalandığı öğrenildi. Dün gece sınır köyü Güveççi yakınlarından Türkiye’ye kabul edilen 200 arasında bulunanlar Suriyeli askeri yetkililer, Türk meslektaşlarına Suriye’nin içlerinde yaşanan dramı ve kaçışları anlattılar. Suriye’den gelen yeni sığınmacıların arasında bulunan askeri yetkililer çoğu kadın ve çocuktan oluşan 20 bin kişinin Cuma günkü gösterilerden sonra meydana gelebilecek katliam korkusu sebebiyle Türkiye sınırına gelmekte olduğunu ifade etti. Öte yandan İHH Suriye sınırındaki mültecilere yardım dağıttı. İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye’de devam eden olaylar nedeniyle Türkiye sınırına kaçan ve ormanlarda saklanan binlerce insana yardım elini uzattı. 5 kamyon ile birlikte 6 ton gıda ve 500 kilo acil yardım malzemesi Suriye sınırındaki Güveççi ve Görentaş köylerinden, Suriyeli mültecilere ulaştırıldı.
 
Başbakanlık: 9 bin Suriyeli var
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye’ye gelen Suriye vatandaşlarının sayısının 8 bin 904’e ulaştığını bildirdi. Açıklamada, Türkiye’ye giriş yapan Suriyeliler için, Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı İlçeleri ile Boynuyoğun köyü mera alanında geçici barınma amacıyla çadır, seyyar mutfak, banyo gibi ünitelerin kurulduğu, kimlik tespit çalışmalarının yapılarak, geçici tanıtma karnelerinin düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, gece boyunca Türkiye’ye giriş yapanlardan 147’sinin kendi istekleri ile Suriye’ye döndüğü, 630 Suriyelinin de  Türkiye’ye kabul edildiği kaydedildi.
 
Hatay’da otellerde boş oda kalmadı emniyet alarmda
 
Suriye’de yaşanan olaylardan kaçarak Hatay’da Türk Kızılayı tarafından kurulan geçici çadır kentlerde konaklayan Surıyelilerin yaşamlarını görmek için bugün Yayladağı’na gelecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi film yıldızı Angelina Jolie, bölgede otellerin dolmasına neden oldu. Yaşanan yoğunluk nedeniyle Harbiye beldesinde bulunan otellerde yer kalmadığı, hayranlarının da Jolie’yi görmek için Hatay’a gelmesi olasılığına karşı Emniyet Müdürlüğü’nün özel önlem alacağı öğrenildi. Bu arada mültecileri ve Jolie’nin gelişini izlemek için Hatay’a gelen çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu için ayrı bir çadır kuruldu. (star)