Sualtı Araştırmaları Derneği Başkanı Cem Orkun Kıraç, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Yalıkavak beldesi Küdür Yarımadası kıyılarında görülen fok balığının 10 ila 20 yaşları arasında olduğunu belirtti. Kıraç, şunları kaydetti:

''Bu yetişkin bir erkek birey. Görülen fok yaklaşık 10-20 yaşlarında ve yaklaşık 250-300 kilogram ağırlığında. Dünyada görülen en yaşlı fok ise 44 yaşında. Küdür Yarımadası kıyıları, Akdeniz fokunun en önemli yaşam alanlarından biri. Aslında Bodrum Yarımadası'nın tümü, Güvercinlik'ten başlayıp güneyde Orak Adası'na kadar olan bölgede son kalan bakir kıyılar Akdeniz fokunun yaşam alanı.''

Daha önce Küdür Yarımadası'nda bir fokun daha görüldüğünü anımsatan Kıraç, ''Onu tanımlamıştık renginden, deseninden. Bu yeni görülen fok, yeni bir birey'' dedi.

Bodrum Yarımadası etrafında 7-8 civarında Akdeniz foku yaşadığını söyleyen Kıraç, şöyle devam etti:

''Dünyada 600 tane, Türkiye'de de 100 tane Akdeniz foku var. Bu canlıların yok olmasının en önemli nedeni, yaşam alanları olan kıyıların bakirliğini kaybetmesi. Çünkü Akdeniz foku doğrudan kıyıya bağımlı yaşayan bir canlı. Yani deniz memelisi olmasına rağmen yunuslar gibi balinalar gibi sadece açık denizlere bağlı olarak yaşamıyor. Yaşantısının bir kısmı denizde, bir kısmı karada, kıyılarda. Hem yavrusunu doğurmak, büyütmek için kıyılara ihtiyaç duyuyor, hem de uyumak ve dinlenmek için. Kıyıya bağımlı olan bu canlının var olması için kıyıların mutlaka muhafaza edilmesi lazım.''

Bu arada Küdür Yarımadası çevresinde tekneyle gezen bazı vatandaşların Akdeniz fokunu cep telefonuyla görüntülediği ifade edildi.