Açılış törenine CHP Aydın milletvekilleri de katıldı. Açılışta konuşan Alevi Dernekleri Aydın İl Başkanı ve Alevi Dernekleri Genel Başkanlığı Hukuk Sekreteri Sümran Ünal "Aleviliği Alevilere sadece Aleviler tarif eder" dedi.
Nazilli Turan Mahallesi 19 Mayıs Bulvarı üzerinde bulunan dernek binalarını Altıntaş Mahallesi'nde 334. Sokağa taşıyan Alevi Kültür Dernekleri Nazilli Şubesi, burada çalışmalarına başladı. CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, eski Aydın Milletvekili Mehmet Boztaş, siyasi partilerin Nazilli Belediye Başkan Adayları, dernek üyeleri ve çok sayıda vatandaş açılışa katıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Alevi Kültür Dernekleri Nazilli Şubesi Başkanı Ali Haydar Yetim, Alevilerin tarih boyunca ezildiğini
söyledi.
Alevilerin kimseye kırgın, kızgın, düşman olmadığını anlatan Yetim, şunları söyledi: "İntikam peşinde değiliz. Ama bize yapılanları unutmadık, unutturmayacağız. Yıllarca inançlarımızı doya doya özgürce yaşamadık, cenazelerimizi inanç, gelenek ve göreneklerimize göre defnedemedik."
Yetim, aleviler olarak, Cumhuriyet'ten, demokrasiden, eşit paylaşımdan, vatanın bölünmez bütünlüğünden, halkların kardeşliğinden yana olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi.
Yetim, konuşmasında Sayın Milletvekillerini yakalamışken kısaca isteklerini de söyleyeceklerini belirtti. Yetim, aleviler olarak "din derslerinin zorunlu olmaktan kaldırılmasını, inançların özgürce yaşanmasını" istediklerini anlattı.
Sivas Madımak Oteli'nin de müze olmasını istediklerini belirten Yetim, şöyle konuştu: "Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini istiyoruz. Hiçbir siyasi partiye ne yakınız ne de uzağız. Bizim için önemli olan siyasi partilerin bize nasıl baktıklarıdır. Bugün hala 'Ben Aleviyim' demekten korkan canlarımızın, korkmadan gelebileceği Alevi Kültür Derneklerinin açılışından duyduğum mutlulukla hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Ayrıca önümüzdeki yerel seçimlerde seçilecek olan sevgili
başkanımızdan, hangi partiden olursa olsun cem evimizi yapacaklarına dair söz istiyorum."
EĞİTİME ÖNEM VERİLMELİ
CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay da konuşmasında, yapılan açılışın sıradan birlikte olunan bir açılıştan öte bir anlam ifade ettiğini belirterek "Ülkemizde yaşayan insanların kardeşçe, dostça, kendi inançlarını yaşama hakkını elde etmelerinin en büyük göstergelerinden birisi olarak karşımızda duruyor. Bu anlamlı anlayış nedeniyle buradayız. Bu ülkede okuldan çok cami olursa, hastane sayısı okul ve camiden az olursa, bu ülkede eğitime verilen önem az olursa, sevgi yeşermezse elbette sosyal sorunlar
çıkacaktır" dedi.
Sosyal sorunların aza indirilmesi için herkesin el ele vermesi gerektiğini anlatan Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hepimizin kendini yönetecek, kendi duygu ve düşüncelerine en yakın olan insanların o makama gelmesi için hepimiz katkı vermek zorunda olduğumuz inancındayım. Sizlerin de yapacağına yürekten inanıyorum. Binanın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."
Alevi Dernekleri Aydın İl Başkanı ve Alevi Dernekleri Genel Başkanlığı Hukuk Sekreteri Sümran Ünal da yaptığı konuşmada Türkiye'nin zor bir coğrafya da olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sahip olduğu konum gereği pek çok medeniyete beşiklik etmiştir. Ancak içinden geçtiğimiz süreçte Anadolu sahip olduğu bu zenginliği tam geliştirememiştir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından dernek binasının açılışı gerçekleştirildi.