KILIÇ: GÖREVE LAYIK OLACAĞIM

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''Gerek gençlik politikaları, gerekse spor gündemi noktasında, Türkiye'nin gündeminde ne varsa bunların öncelikli gündemleri arasında yer alacağını'' söyledi. 

Kılıç, bakan olarak atanmasının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, 61. Hükümet'te şahsına Gençlik ve Spor Bakanlığının tevdi edildiğini söyledi. 

Bu görevin beraberinde getirdiği sorumluluklar çerçevesinde millete layık olmak için olağanüstü bir gayret göstereceğini belirten Kılıç, geceli gündüzlü çalışmalarla milletin hizmet beklentilerine, her alanda olduğu gibi şahsına tevdi edilen görev sahasında da en ileri düzeyde hizmetler sağlamanın gayreti içinde olacağını ifade etti. 

Bakan Kılıç, şöyle konuştu: 

''Süreç içerisinde Sayın Başbakanımızın duymuş olduğu güvene ve teveccühüne layık olmak üzere de çalışmalarımızı, Hükümetimizle koordineli bir şekilde en ileri düzeyde yürütmenin uğraşı içerisinde olacağız. Görevimizin ve 61. Cumhuriyet Hükümetinin, Türk milletine, Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum. Bizlere de ilgili tüm sektörlerdeki muhataplarımızın görevimiz boyunca milletimize hizmet yolculuğunda bize yardımcı olmalarını bekliyoruz.'' 

Suat Kılıç, ''Kabine listesi açıklanmadan adınız bu bakanlık için geçiyordu. Sizin için sürpriz oldu mu?'' sorusu üzerine, AK Parti'nin, kurumsallaşma sürecini tamamlayan bir parti olduğunu söyledi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerek Başbakan gerekse AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla, ortaya koyduğu yönetim anlayışının ciddiyet içeren tutarlı bir yönetim anlayışı olduğunu anlatan Kılıç, şunları söyledi: 

''Dolayısıyla AK Parti'de her şey belli bir disiplin ve intizam içerisinde gelişmektedir. Biz kamuoyunda yapılan yorumlara hiç kulak asmadık. Partimizin bize tevdi edeceği her göreve hazır olduğumuzu her zeminde ifade ve beyan ettik. Sayın Başbakanımızın da hangi sahada bize görev verirse versin, bize güven duyduğu sahada, başarılı olma gayreti içerisinde olduğumuzu her zaman, her zeminde ifade ettik. Dolayısıyla, öncesiyle sonrası arasında beklenti ya da sürpriz noktasında bir değerlendirme içerisinde olmayız. Şahsımıza tevdi edilen göreve ve bize duyulan itimada layık olmak için çalışacağız.'' 

-''SPORTİF BRANŞLARDAKİ BAŞARILARI ARTIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ''- 

Kılıç, ''Yeni bakan oldunuz ama yapmayı planladığınız ilk proje nedir?'' sorusunu yanıtlarken, Gençlik ve Spor Bakanlığının, yeni kararnameyle icracı bakanlık statüsüne kavuşturulduğunu belirtti. Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: 

''Dolayısıyla hem gençlik hem Türkiye'nin spor politikaları noktasında gündemimizde ne olursa, üzerimize düşen ne varsa, görev bilinci, ciddiyeti ve sorumluluğu içerisinde azami bir gayreti ortaya koyacağız. Gerek gençlik politikaları gerekse spor gündemi noktasında Türkiye'nin önünde, gündeminde ne varsa bunlar da bizim öncelikli gündemlerimiz arasında yer alacaktır. Biz de bu gündemleri hem yönetmeye hem Türkiye'nin spor altyapısına katkılar sağlamaya hem de Türkiye'nin tüm sportif branşlardaki başarılarını artırmaya yönelik olağanüstü bir çaba ve gayret içerisinde olacağız.''

Suat Kılıç, gündemdeki şike iddiaları ile ilgili bir soru üzerine ise ''Bu, bir hukuk konusudur. Detaylarına vakıf olduğumuzda, vakti zamanı geldiğinde açıklama yaparız'' dedi.

Kocaeli Milletvekili Nihat Ergin: Hükümet programı için bugün Başbakanlıkta bir toplantı yapacağız' dedi.

Yeni Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: Türkiye bir hukuk devletidir, kanunlar neyi emrediyorsa o yapılır, yaş döneminde hiçbir sıkıntı olmaz. Bu hükümet geleceğin ülkesini kuracak. Türkiye bir hukuk devleti herşeyi kanun söyler, keyfililik yok. Türkiye bölgesinde güçlenirse herkes kazanır' dedi.

İlk kez milletvekili olarak Meclis'e giren ve Milli Savunma Bakanlığına getirilen Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, açıklanan yeni kabinenin Türkiye'yi 21. yüzyıla lider ülke olarak taşıyacağını söyledi.

Yılmaz, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye'yi 21. yüzyıla daha güçlü bir ülke olarak taşıyabilmek için ''ustalık kabinesi''nin açıklandığını belirtti.

Çiçeği burnunda bakanı Balyoz davaları nedeniyle tutuklanan komutanlar ve Ağustos'ta toplanacak YAŞ gibi önemli süreçler bekliyor.

ARINÇ: "HER TÜRLÜ GÖREVE HAZIRIZ"

Yılmaz, ''Milletimiz görecektir ki bu kabine Türkiye'yi 21. yüzyıla lider ülke olarak taşıyacaktır'' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni kabinedeki görevine ilişkin, ''Bugün de doğrusu 'herhalde görevim devam edecek' diye içime doğuyordu ama biz her türlü göreve hazır olduğumuz için büyük bir heyecan içerisinde değildim'' dedi. 

Arınç, TRT Haber'e yaptığı açıklamada, kendisinin daha önce de bakanlık beklentisinde olmadığını, bir kaç gündür TBMM kulislerinde kendisine sorular geldiğini ve ''milletvekili sıfatı yeterli, onu yerine getirebilirsek ne mutlu bize'' dediğini anımsattı. 

Arınç, şunları kaydetti: 

''Bugün de doğrusu 'herhalde görevim devam edecek' diye içime doğuyordu ama biz her türlü göreve hazır olduğumuz için büyük bir heyecan içerisinde değildim. Büyük bir onurdur. Sayın Başbakanımız, 61. Hükümet'te bize başbakan yardımcılığı görevini takdir etmiş, bundan dolayı mutluyuz. İnşallah bu görevin layıkıyla yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bütün arkadaşlarımla birlikte başarılı bir hükümet olarak görevimizi yapacağımıza inanıyorum.'' 

Arınç, kabinedeki yeni isimleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Bazı arkadaşlar benim için de sürpriz oldu'' dedi. Arınç, AK Parti grubunun çok güçlü olduğunu da belirterek ''Yani bu gruptan 10 tane hükümet çıkar'' görüşünü dile getirdi. 
Yeni kabinede ''Hepsi birbirinden kıymetli, birikimli parlamento tecrübesi olan kişilerin olduğunu'' ifade eden Arınç, eski TOKİ başkanı Erdoğan Bayraktar ve eski Kültür Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın bürokrasideki görevlerine çok uyacak bakanlıklara geldiklerini söyledi. 

-''USTALIK KABİNESİ''- 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Bu kabineye 'ustalık kabinesi' diyebilir miyiz?'' sorusunu yanıtlarken, ''Sayın Başbakan, öyle isimlendiriyor. Yani kendimize bir pay çıkarmayalım ama 'bu, AK Parti'nin ustalık kabinesidir' diyor'' şeklinde konuştu. 
Arınç, 4 yılın uzun bir süreç olduğunu belirterek, yeni görevlendirmeler de olabileceğine işaret etti. Arınç, AK Parti grubundaki arkadaşlarından her zaman her yerde istifade etmenin mümkün olabileceğini söyledi. 

Bülent Arınç, bakanlık sayısı ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, bakanlık sayısının 2002'deki Abdullah Gül hükümeti tarafından düşürüldüğünü anımsattı. Arınç, ''Üç partili koalisyon hükümetinin bize miras bıraktığı bakanlık sayısı 35'in üzerindeydi'' dedi. Arınç, devlet bakanlıklarının icracı bakanlıklara dönüştürüldüğünü ve sadece başbakan yardımcılığı sayısının bir artırıldığına işaret etti. 

-HÜKÜMET PROGRAMI- 

Bakan Arınç, hükümet programının ne zaman Genel Kurula geleceğinin ve sonrasındaki sürecin sorulması üzerine, normal sürece göre bugün hükümet listesinin Meclis'te de okunması gerektiğini söyledi. Arınç, şunları söyledi: 

''Ondan sonra Meclis Başkanı hükümete dönerek 'Programı ne zaman okuyacaksınız?' diyecek. Muhtemelen 'cuma günü' diyeceğiz. Program okunacak, üzerinden iki tam gün geçecek, müzakereler yapılacak. Bir tam gün geçecek, güven oylaması yapılacak. Böylece normal seyrinde giderse pazar veya pazartesi günü veya salı günü, tam takvimi üst üste koyamıyorum, Meclis karar verecek şüphesiz. Güven oylaması alındığı zaman hükümetin işi bitecek.'' 

Arınç, daha sonra duruma göre Meclis'in 15 Temmuz itibariyle 1 Ekim'e kadar tatile devam edebileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Çünkü yasama dönemi, Anayasa gereğince bizde 1 Ekim'de başlıyor. Belki Meclis bir kaç gün daha çalışmak suretiyle gündeminde olan RTÜK üyeliği seçimini yapabilir. Bu ara partiler başkanlık divanında kendilerini temsil edecek üyeleri seçerlerse onlar başkanlık divanını oluşturacaklar. Ama önemli olan tabi yasama yılına başladıktan sonra hem yeni anayasa çalışmaları, hem hükümetin bütçe çalışmaları ve gündeminde olan öncelikli işlere mutlaka dört elle sarılması gerekecek. Biz hükümet olarak buna hazırız. Esasen hükümet programı da bitti. Üzerindeki bütün rötuşlar da tamamlandı. Umuyorum ki 2023 vizyonuna uygun bir ustalık kabinesinin inşallah hükümet programı oluşturulacak.'' 

-''...KARŞILIĞI YOK''- 

''Yemin krizi noktasında nasıl bir bakış ortaya konulacağının'' sorusu üzerine Arınç, şu yanıtı verdi: 

''Kriz diye nitelendirilen olay Cumhuriyet Halk Partisi ve Barış ve Demokrasi Partisinden seçilip şu anda tutuklu bulunan milletvekillerinin gelip yemin edememeleri. Bunun sebebi de adliyenin yani yargının onlar hakkında tahliye kararı vermemiş olması. Yargının kararına karşı parlamentoyu boykot etmenin hiçbir hukuki, hiçbir siyasi, hiçbir toplumsal karşılığı yok. Bunu bu partilerimizin bilmesi ve yemin etmeme noktasındaki ısrarlarını bırakmaları gerekir. Bu konuda Meclis Başkanımızın gayretli çalışmaları var. Umuyorum ki bir kaç gün içerisinde bu sorun tarafları memnun edecek bir tarzda çözülebilecektir. İnisiyatif Sayın Başkanımızın takdirlerindedir. Umuyorum ki parlamento bir an evvel tüm üyeleriyle birlikte yemin ederek asli görevine başlamış olsun.''