EKODOSOD"un yaptığı son araştırmada Akyeniköy Belediyesi sınırları içinde Dalyan mevkiinde yüzlerce yıllık bir Menengiç ağacı tespit edilmişti. Karayolları tarafından yapılan Söke-Bodrum yolunu genişletme çalışmaları sırasında ağacın köklerinin zarar göreceği gerekçesiyle, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği"ne başvurulmuş ve anıt ağaç kapsamına alınmasını istenmişti.
9 metreye kadar büyüdüğü bilinen ancak 13 metre 50 santim olan Menengiç ağacı, 4,50 metre gövde çevresi ve 19 metre tepe çapıyla ender rastlanan bir ağaç olduğu tespit edilerek, kurul tarafından anıt ağaçlar kapsamına alındı.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Menengiç ağaçları yapılaşmalardan, tarımsal faaliyetlerden ve son yıllarda yakacak odun çıkarmak için kesildiğinden, bölgede çok az miktarda kalabilmiştir. Anıt ağaç kapsamına alınan menengiç ağacı, hem yaşamını sürdürmeye devam edecek hem de bölgemizdeki doğal değerlerimize bir zenginlik kazandırmış olacaktır” dedi.
MENENGİÇ AĞACI
Menengiç ( Pistacia terebinthus) 6-9 m'ye kadar boylanır. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir. Kırmızımsı mor renkli çiçekler Mart ve Nisan aylarında görülür. Mürekkep meyce küçük, küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür. Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır. Menengiç yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım farklı isimlerle anılır. Bitki olarak fıstık ağacına benzerlik gösterir. Türkiye"de, arkeolojik bulgular menengicin eski çağlardan beri gıda olarak kullanıldığını göstermiştir.