Milletvekillerinin bakanlara soru yönelttiği kapanış oturumuna moderatörlük yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, konuşmasında ise yeni anayasaya vurgu yaptı. 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' sözünün TBMM Genel Kurulu'nu süsleyen bir cümle olmaktan çıkarılmasını istedi. Milletin egemenlik hakkını kendi eliyle kullanmasının önemine işaret eden Erdoğan, yeni anayasa için şu sözü verdi: "Sadece Türkiye'ye ayak bağı olan eski statükoyu değiştirmek yetmez. Yeni perspektifimizin yeni bir statüko geliştirmek olmadığını da işin başında ilan ediyoruz. Demokrasiyi konuşuyorsak kalkıp da birilerinin veya azınlıkların çoğunluğa tahakkümüne evet diyemeyiz ama azınlığın hukukunu korumanın da idraki içinde olduğumuzu ifade etmek isterim."

Milletin her türlü vesayetten arınmış bir demokrasiyle yönetimi elinde tutmak istediğinin altını çizen Erdoğan, yeni anayasanın gereğinden söz ederken, yeni bir statüko geliştirmek istemediklerini vurguladı. İstiklal mücadelesini yürüten TBMM'nin 91 yıllık birikimiyle yeni bir anayasayı yapacak güçte ve kuvvette olduğuna dikkat çekti: "Yeter ki yüz yüze konuşalım, yeter ki birbirimize ses geçirmez, ideolojik duvarlar ardından seslenmeyelim. Yeter ki bürokratik ideolojinin refleksiyle, marjinal ön kabullerle, meşruiyet zemininden ayrılmayalım. Millete verdiğimiz sözlerin arkasında duralım. Millet egemenliğinin tam olarak tahakkuk etmesinin olmazsa olmaz şartı sağlam bir temel üzerinde insanı ve toplumu esas alan bütün kurumları hukuk zeminine çeken yeni bir anayasadır. Eksik vehimleri terk edelim ve bütün vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne aidiyetini perçinleyelim. İki temel ilkeyi artık tam olarak hayata geçirelim. Adalet mülkün temelidir. Bu sözü artık sadece mahkeme duvarlarında bırakmayalım. Yeni bir anayasa ile her vatandaşımızın hukukunu güvenceye almak zorundayız. Bu ülkede kimse ama kimse kiracı değildir, herkes ev sahibidir."

ÖN ŞARTIMIZ YOK AMA REFERANDUM DEĞİŞİKLİKLERİ ÖNEMLİ

Başbakan Erdoğan'ın basına kapalı oturumda ise 12 Eylül referandumuyla ilgili hassasiyetini dile getirdiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Erdoğan önşart koşmadıklarını ancak 12 Eylül referandumunda 26 madde değiştirdiklerini ifade etti. Söz konusu değişikliklerin partisinin kırmızı çizgisi olduğunu kaydeden Erdoğan, bu çizgiyi halkın belirlediğini dile getirdi.

KÖSTEBEK ZİYNİYETLİLERE AVUKATLIK YAPANLAR VAR

Erdoğan konuşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Deniz Feneri e.V soruşturmasında köstebeklik yapmakla suçladığı Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a da sahip çıktı. "Bu ülkenin altına senelerce korku tünelleri kazan köstebek zihniyetlere avukatlık yapanlar, dosya işportacılığı yaparak siyasi ikballerini teminat altına alamayacaklarının farkında olmalıdırlar." diyen Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na eski Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın ses kayıtlarını hatırlattı: "İsim vermeyeceğim ama siz zaten robot resmini tanıyacaksınız. Biri çıkmış siyasetin kirlendiğinden söz ediyor. İnsan biraz haya eder, biraz utanır. Biraz haya eden insan, 'Yamyamları doyuramıyorum.' diyen belediye başkanını duyar da ses verir yahu. Senaristin biri sana hafiye rolünü oynarsan başaktör sensin dedi de sen bu rolü benimsedin. Daha önce kaç defa karanlıkta ıslık çaldın ya, kaç defa içi boş dosyaları havada salladın ya. Şimdi kalktın Sayın Atalay için salladığın dosyayı daha evvel benim Kayseri Büyükşehir Belediye başkanım için salladın. Sayın Yazıcı için de sallamıştın. Saçma sapan bir elektronik mailden, hareketten 'istifa, istifa' diye meydan meydan dolaşmıştın. Gerçek ortaya çıktığı zaman ise ne oldu? Defalarca mahcup olduğun bu yöntemden artık vazgeç. Ya vazgeç ya da kılavuzunu değiştir."

Radar sistemini biz kabul etmesek Bulgaristan'a kayacaktı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu toplantıda, NATO füze radar sistemiyle ilgili bilgi verdi. Davutoğlu'nun bu konuda "Biz kabul etmesek sistem Bulgaristan'a kayacaktı. O zaman da savunma sistemi sadece Marmara Bölgesi'ni kapsayacak ve Anadolu'yu içine alamayacaktı." dediği öğrenildi. İran'la bir sorun yaşandığı iddialarını kabul etmeyen Davutoğlu, bu konuda mutabık olduklarını anlattı.

Bu arada toplantıda söz alan AK Parti kurucularından eski İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ile Başbakan Erdoğan arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Edinilen bilgiye göre Ayva, söz aldıktan sonra "İki hafta içinde 200 kişi ölecek." dedi. Erdoğan, "Nereden biliyorsun?" diye karşılık verdi. Lokman Ayva da geçen bayram sürecinde trafikte hayatını kaybedenleri hatırlattı. Erdoğan da, "Yola çıkmasınlar mı?" diye bir soru sordu. Ayva da "Çıkmasınlar." karşılığını verdi.

- Sadece Türkiye'ye ayak bağı olan eski statükoyu değiştirmek yetmez. Yeni perspektifimizin yeni bir statüko geliştirmek olmadığını da işin başında ilan ediyoruz. Eksik vehimleri terk edelim ve bütün vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne aidiyetini perçinleyelim.

- İki temel ilkeyi artık tam olarak hayata geçirelim. Adalet mülkün temelidir. Bu sözü artık sadece mahkeme duvarlarında bırakmayalım. Yeni bir anayasa ile her vatandaşımızın hukukunu güvenceye almak zorundayız. Bu ülkede kimse ama kimse kiracı değildir, herkes ev sahibidir.

zaman