Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yönetimi, Ramazan sonrasında anayasa için kolları sıvıyor. Tüm partiler ve STK'larla temasa geçilecek. Ancak BDP ile hem bayramlaşma yapılmayacak hem de sonrasında anayasa için destek istenmeyecek. BDP ile teması TBMM Başkanı Cemil Çiçek kuracak.
 
Başbakan Erdoğan ilk olarak CHP ve MHP liderlerini ziyaret edip anayasa için destek isteyecek. Erdoğan'ın randevu taleplerini CHP ve MHP genel merkezlerine mektupla iletilmesi planlanırken, Erdoğan'ın randevu ajandasında "şimdilik" BDP yok.
 
MECLİS DIŞI PARTİLERE HEYET GİDECEK
 
Erdoğan, Meclis dışı partilere ise Başbakan yardımcısı ve bakan düzeyinde heyet göndermeyi planlıyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de anayasa için sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçecek. Çelik, yüzlerce sivil toplum kuruluşuna, "anayasa için söyleyecek sözü olan herkesin görüşüne açığız" mesajı verecek.
 
DOLMABAHÇE BULUŞMALARI
 
Başbakan Erdoğan ayrıca, Eylül'le birlikte seçim molası verilen "Dolmabahçe Buluşmaları"nı yeniden başlatacak. Erdoğan, yeni anayasa için sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, anayasa çalışması yapmış hukukçular ve kanaat önderleriyle bir dizi toplantı yaparak, kamuoyu oluşturacak.
 
KAPUSUZ : BAYRAMLAŞMA PROGRAMINDA BDP YOK
 
AK Parti Genel Merkezi'nde bütün partilerin temsilcilerini kabul edecek olan AK Parti, BDP'ye ise kapıları kapattı. AK Parti, bayramlaşma için bütün partilerden randevu isterken sadece BDP'den randevu istemedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, "BDP'nin terörle arasına mesafe koymaması nedeniyle bayramlaşma programına BDP'yi almadık" dedi. Kapusuz, "Geçen Kurban Bayramı'nda BDP, Hakkari'de teröristlerin öldürülmesini bahane ederek bayramlaşmaya gelmemişlerdi. AK Parti olarak son günlerdeki terör saldırıları nedeniyle BDP ile bayramlaşmayı iptal ettik. BDP Meclis'i boykot tavrından vazgeçmediği ve terörle arasına mesafe koymadığı için bayramlaşma programına almadık. BDP tavrını değiştirene kadar bu tepkimizi devam edecektir" dedi. AK Parti yönetimi, BDP'den "terör örgütüyle arasına mesafe koyma" adımı gelmedikçe BDP ile temas kurmaya sıcak bakmıyor. 12 Eylül 2010'daki referandumda BDP'nin Güneydoğu'da halkı sandığa gitmemeye sevk etmesinden sonra AK Parti ile BDP'nin arası açılmıştı. Bu gerginlik süreci 12 Haziran seçimlerinde iyice tırmanırken, Güneydoğu'da bazı il ve ilçelerde AK Parti teşkilatlarına yapılan silahlı ve bombalı saldırılar, AK Parti ile BDP arasında iplerin kopmasına yol açtı.
 
BDP İLE TEMASI ÇİÇEK SAĞLAYACAK
 
AK Parti yönetimi, bayramda da bayram sonrasında da BDP'den anayasa için destek istemeyecek. BDP ile teması TBMM Başkanı Cemil Çiçek kuracak. AK Parti, 12 Eylül referandumunda kabul edilen anayasa paketinin TBMM'deki görüşmelerinde BDP'nin muhalelefetiyle karşılaşmıştı. AK Parti, BDP'nin anayasa değişikliği sürecinde de benzer bir yol izleyerek, AK Parti'ye destek olmayacağını düşünüyor.