Anayasa Mahkemesi, askerlerin anayasal düzene karşı suç işlemeleri halinde sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören CMK'daki değişikliği oybirliğiyle iptal etti. Mahkeme iptal gerekçesini Anayasa'nın 145. maddesine dayandırdı.

145. MADDE DEĞİŞECEK

AK Parti kurmayları Anayasa değişikliği paketi üzerinde çalışırken özellikle AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, bu maddeyle ilgili bir değişikliğe gerek olmadığını ifade ediyordu. Ancak mahkemenin kararı üzerine AK Parti kurmayları değişiklik paketine bu maddeyi ekleme kararı aldı.

ERGENEKON DAVASI ETKİLENMEZ

İptal kararı yeni Anayasa'ya olan ihtiyacı gözler önüne serdi. Emekli askeri hakim Ümit Kardaş, kararın sürpriz olmadığını belirterek, “Anayasa değiştirilmeden böyle kanun değişikliği yapılması yanlıştı. Anayasa Mahkemesi'nin kararı Ergenekon soruşturmasını etkilemez. Kozmik Oda ile ilgili soruşturma ise dikkatle incelenmeli” dedi. Emekli askeri hakim Yusuf Çağlayan da Anayasa'nın 145. maddesinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek da Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı ihlal ettiğini söyledi. Petek, “Anayasa Mahkemesi gerekçesini açıklamadan kararı açıklayamaz. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma yetkisi de yoktur” diye konuştu. Petek kararın, darbe davalarını etkilemeyeceğini ama kışla içindeki davaları etkileyeceğini söyledi./yeni şafak