Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi Yasası"nda önemli bir değişikliğe gidiyor...

TBMM Başkanlığı"na sunulan Anayasa Mahkemesi"nin yapısına ilişkin uyum yasa tasarısında, üyelerin göreve başlarken söylediği yemin metninde değişiklik yapıldı.
Daha önce üyeler göreve başlarken şu yemin metnini okuyordu: “Türk milleti tarafından demokrasiye âşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası"nı koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde sadece vicdanımın emrine uyarak yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”
Üyeler bu kez şu yemini edecek: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası"nı koruyacağıma; görevimi doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, her türlü etki ve kaygıdan uzak olarak Anayasa"nın dayandığı temel ilkelere uygun hukuk anlayışı içinde, sadece vicdanımın emrine uyarak yerine getireceğime namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

BİREYSEL BAŞVURU 2012"YE

Bu arada tasarının bireysel başvuru hakkını düzenleyen 45 ve 51.maddelerinin yürürlüğü 23 Eylül 2012 tarihine ertelendi. Bu süre içindemahkeme bireysel başvuru hakkı ile ilgili kurumsal yapısını oluşturacak. Tasarıya göre Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla Genelkurmay Başkanı ve Meclis Başkanı"nı da yargılayabilecek.

kaynak: milliyet