Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan yeni bir araştırma, iştahı düzenlemede kilit rol oynayan bir beyin reseptörü keşfetti. Fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu bulunan reseptörü “Gpr17” olarak adlandıran bilim insanları, farelerin iştahını azaltmayı ve artırmayı başardı.

Araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Dr. Domenico Accili, “Biz bu reseptöre yetim reseptör diyoruz. Çünkü bu reseptörü hangi maddenin etkinleştirdiğini henüz bulamadık” dedi. Dr. Accili geçmiş çalışmalardan edindikleri bilgilere dayanarak, bu reseptörü aktive edebileceğini tahmin ettikleri ilaçlar bulunduğunu, uzunca bir süre de tip 2 diyabet ve obezitenin sebebi olan insülin direnci ile ilgili araştırmalar yaptıklarını söyledi.

İLAÇ ÇOK YAKINDA ÜRETİLEBİLECEK

Dr. Accili ayrıca birkaç ilacın zaten mevcut olduğunu ancak bu ilaçların şu andaki formları ile beyne etki etmeyeeceğini belirtti. İlacın birkaç çalışma sonucunda kısa sürede piyasaya çıkabileceği belirtiliyor.

RESEPTÖRÜN BİR YAN ETKİSİ YOK

Gpr17 isimli reseptörü harekete geçirmenin şu ana kadar bilinen bir yan etkisi yok. Üstelik reseptör aktive edildiğinde kalp hastalığı ve inme riski taşıyanlar için de faydalı.

Bu iki hastalığın da risk grubunda bulunan obez insanlar için iyi bir haber.
(hürriyet)