Herkesin bir yemek alışkanlığı var. İyi bir yemeğin sonunda kimi yemeğini bir bardak çayla taçlandırıyor, kimi yediklerini sindireceğine inanarak küçük bir şekerleme yapıyor. Oysa sağlık için yemeğin hemen ardından bunların yapılmaması gerekiyor.

Duş almak

Duş almak için en doğru zaman yemek yedikten en az 30 dakika sonra. Yemeğin hemen ardından alınan duş, vücudun daha fazla kan pompalamasına neden oluyor. Bu da sindirim sürecini ve metabolizmayı bozabiliyor.

Çay yerine su veya kahve

Bazılarımız için, yemek yedikten sonra üzerine içilen bir bardak sıcak çay vazgeçilmezlerdendir. Ancak çalışmalar, bu zararsız içeceğin, insan vücudunda önemli bir rol oynayan demirin emilimine müdahale ettiğini gösteriyor. Bu nedenle çocuklar, hamile kadınlar ve demir eksikliği çeken insanlar, yemeğin hemen ardından çay içmemelidir. Çay içmek için doğru zaman yemekten 1 saat sonra olmalıdır. Yetişkinler, çay yerine kahve veya bir bardak su tüketmeleri daha sağlıklı bir alternatif.

Hemen uyumak

Özellikle ağır ve yağlı yiyecekler tüketildiğinde, yorgun ve halsiz olur hemen uykuya geçmek isteriz. Bu hem kilo almanın en önemli sebebi hem de sağlık açısından da zararlıdır. Dolu bir mideyle yatağa girmek, mide ekşimesine neden olur. Ayrıca inme riskini de arttırdığı yönünde çalışmalar vardır. Uzmanlar, yemek yedikten en az 2 saat sonra yatmayı öneriyorlar.

Egzersiz yapmak

Yemekten hemen sonra hafif bir yürüyüş yapmayı tüm uzmanlar öneriyor. Ancak, ciddi bir egzersiz çin doğru bir zaman değildir ve ciddi sonuçları olabilir. Hıçkırık, mide bulantısı gibi rahatsızlıkların yanında travmatik sonuçlar yaşanabilir.