FASEB Journal dergisinde yayınlanan ve Cambridge Üniversitesi'nde fareler üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, 10 gün boyunca çok yağlı bir beslenme uygulanan farelerde kısa süreli hafıza kaybı ortaya çıktı ve fareler egzersizlerini çok zor yaptılar. Bulgular büyük bir sürpriz gibi görünmezken, araştırmacılar çok yağlı yiyeceklerin insanları aptal ve tembel yaptığını söyledi.

Batı tarzı beslenmenin tipik olarak çok yağlı olduğunu ve bunun obezite, şeker hastalığı ve kalp yetmezliği gibi uzun süreli komplikasyonlarla ilişkili olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu diyetlerin kısa süreli sonuçlarına nispeten az ilgi gösterildiğini kaydettiler.

Farelerin insanlar kadar uzun süre yaşamadıklarını belirtten araştırmacılar, bu beslenme şeklinin sonuçlarının kısa dönemde anlaşılması için insanlar üzerinde de kanıtlanması gerektiğini söylediler.

Araştırmacılar, farelerin yarısını, az yağlı gıdalarla, diğer yarısını ise çok yağlı yiyeceklerle beslediler. 4 gün boyunca çok yağlı gıdalarla beslenen farelerin kaslarının ihtiyaçları olan enerjiyi oluşturmada güçsüz kaldığını gördüler.

9 gün sonra çok yağlı gıdalarla beslenen farelerin labirentten çıkmaları daha uzun sürdü ve az yağlı gıdalarla beslenen farelere göre bu süreçte daha fazla hata yaptılar.

Vatan