Böbrek taşı vakalarının ağustos ayında daha fazla görüldüğünü söyleyen Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Serhan Tuğlular, son yıllarda şekerli, tuzlu ve hayvansal gıdaların tüketiminde artış olmasının böbrek taşı vakalarında da artış yarattığını belirtiyor. Tuğlular, “Yazın bol şekerli limonata içmek yerine, limon dilimli su içmek doğru bir seçenek olacaktır. Ayrıca böbrek taşına yol açan en büyük neden susuzluktur. Yazın daha çok terliyoruz ve yeterince su içmezsek vücut sıvılarındaki kalsiyum miktarının artması dolayısıyla böbrek taşları da artıyor” diyor.

Acılı bir süreç olan böbrek taşı sorununu yaşamamak için bol sıvı tüketmek gerekiyor. Prof. Dr. Serhan Tuğlular, günde en az 2-2,5 litre ya da 8 su bardağı su tüketilmesini öneriyor. “2-3 saatte bir idrara çıkıyorsanız yeterince sıvı alıyorsunuzdur. İdrar renginizin açık sarı olması da yeterli sıvı tükettiğiniz anlamına gelir” diyen Tuğlular, fazla çay tüketilmesini ise önermiyor. Çünkü çayın içindeki oksalat, böbrek taşı riskini arttırıyor. Doğal gıdalardaki kalsiyum böbrek taşı oluşumunu azaltırken, yine ilaç olarak alınan kalsiyum ise böbrek taşına neden oluyor. Bu nedenle yazın şu noktalara daha fazla dikkat etmekte fayda var: 
-Su dışında, karpuz gibi bol su içeren meyveler ve sebzeler tüketilmeli. 
-Zorunlu olmadıkça sıcak havalarda dışarıya çıkılmamalı. 
-Terlemeyi azaltan hafif doğal pamuklu ve açık renk giysiler giyilmeli. 
-Susuzluk hissedilmese de egzersiz öncesi mutlaka su içilmeli. 
-İdrar söktürücü ilaç kullanımında, kontrol altında olmayan şeker hastalığında ve altta yatan böbrek hastalığı olanlarda su gereksinimi arttığı için bu kişiler, su tüketimine dikkat etmeli.

KİMLER FAZLA SU İÇMEMELİ?
Prof. Dr. Serhan Tuğlular, böbrek yetmezliği olanların, diyalize bağımlı olanların ve bu nedenle idrara çıkmaları azalan kişilerin, ayrıca ileri kalp yetmezliği olanların yaz aylarında fazla sıvı tüketiminden uzak durmaları gerektiğini belirtiyor. Tuğlular, “Bu kişilerin böbrekleri zaten yeterli idrar üretemediğinden, aldıkları fazla sıvı vücutta birikerek solunum yetmezliğine neden olabilir ve vücutlarında şişlik meydana gelir. Bu nedenle bu kimselerin tam tersine günde 1 litreden fazla su tüketmemelerini tavsiye ediyorum” diyor. 

Kalsiyum içeren yiyeceklerle oksalat içeren yiyeceklerin birlikte tüketilmesinin böbrekte taş oluşumunu tetiklemediğini belirten Prof. Tuğlular’ın verdiği bilgiye göre yoğurtlu ıspanak, sütlü çay gibi gıdalar gönül rahatlığıyla tüketilebilir.