Kaza sonrası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla çalışmalarına başlayan Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunda dikkat çeken tespitlere yer veriliyor. Raporda, Yazıcıoğlu’nun içinde bulunduğu helikopterin uçuş bilgilerinin elde edileceği ARGUS 5000CE cihazının ortadan kaybolması olayıyla ilgili çarpıcı bir şüphe dile getiriliyor. Arama faaliyetlerine katılan ve kara saplandığı açıklanan Kara Kuvvetleri’ne ait Skorsky helikopterin kaza kırım personelinin Yazıcıoğlu’nun helikopterinin enkazında faaliyet halinde olduğu vurgulanıyor. Uçuş bilgilerinin bulunduğu cihazın kaybolması ile ilgili olay hatırlatılarak şüpheliler hakkında savcılığın işlem yapması öneriliyor.
 
28 Mart 2009 tarihi saat 12.00’de Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterinin enkazına ulaşıldı bilgisini haber kanalları son dakika olarak geçti. Bundan tam 4 dakika sonra ise Kara Kuvvetleri’ne ait Skorsky helikopterin önce düştüğü ve pilotlarının kurtulduğu kamuoyuna duyuruldu. Bu haber söz konusu helikopterin kara saplandığı, sert iniş yaptığı şeklinde düzeltildi. Görüntülerde de helikopterin kara saplandığı açıkça görülüyor. Aynı gün Muhsin Yazıcıoğlu’nun da içinde olduğu TC-HEK işaretli helikopter enkazını incelemek üzere Kaza Soruşturma Kurulu da bölgeye hava aracıyla gitmiş fakat hava muhalefeti nedeniyle enkaz bölgesine ulaşamamıştı.
 
25 Mart 2009 tarihi saat 15.03’de düşen helikopterin enkazına, Kaza Soruşturma Kurulu ancak 29 Mart 2009 tarihinde ulaştı. Enkazı incelemeye gelen 3 kişiden oluşan kurul ekibi enkaz bölgesinde kurul başkanının sağlık sorunları sebebiyle sadece 35 dakika kaldı. Kurul üyeleri enkaz bölgesi ve kokpitin fotoğrafını çekti. O gün çekilen fotoğrafta uçuş bilgilerini muhafaza eden ARGUS 5000CE cihazı yerinde dururken, iki gün sonra çekilen fotoğrafta ise cihazın yerinde olmadığı ortaya çıkmıştı.
 
“ŞÜPHELİLER HAKKINDA SORUŞTURMA YAPILMASI ÖNERİLMEKTEDİR” VURGUSU
 
DDK, raporunda, CİHAN’ın görüntülerine atıf yaparak 30.03.2009 günü öğle saatlerinden itibaren İsmail Güneş’i arayan tüm ekiplerin kaza mahallinden ayrıldığı, bu bölgede saat 17.00’ye kadar çalışmalarını sürdüren Kara Kuvvetleri’ne ait Skorsky helikopterin kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin TC-HEK yani 6 kişinin hayatını kaybettiği helikopterde çalışma yaptıklarının görüldüğü bilgisine yer veriliyor.
 
İsmail Güneş’in bulunduğu gün CİHAN kameraları tarafından kaydedilen görüntülerde enkaz bölgesindeki faaliyetler de açıkça görülüyor. Kara Kuvvetleri’ne ait Skorsky helikopter ile TC-HEK enkazı arasında yaklaşık 200 metrelik bir mesafe bulunuyor. Skorsky helikopter ile TC-HEK arasında ayak izleri de bariz şekilde görülüyor. Öyle ki ayak izi iki helikopter arasında yol bile oluşturmuş. Skorsky helikoptere ait kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin sürekli TC-HEK helikopter enkazının bulunduğu bölgeye gidip geldiği kameralara yansırken, ayrıca enkaz bölgesinde çalışma yaptıkları da görüntülerden anlaşılıyor. Özellikle bir personelin helikopterin içinde faaliyet halinde olduğu açıkça görülüyor.
 
Görüntüler ile ilgili DDK raporu 29.03.2009 tarihinden 31.03.2009 günü öğle saatlerine kadar kaza mahallinde bulunan başta Skorsky helikopterin kaza kırım heyeti olmak üzere tüm şüpheliler hakkında Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma yapılmasını öneriyor. 21 Ocak 2011 tarihinde yayınlanan DDK raporuna göre görüntülerde şüpheli olarak görülen şahıslar ile ilgili henüz bir işlem yapılmadı. Kurulun raporu Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı’na da gönderilmişti.
 
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı raporda ‘Kaza nedenini değiştirebilecek yeni bulgulara ilişkin tespit ve değerlendirmeler’ başlıklı bölümde söz konusu görüntülere göre sunduğu öneri şöyle:
 
“Son uçuşlara ait bir takım (irtifa ve güzergah gibi) uçuş bilgilerinin elde edilebileceği ve bu bilgilerin kazanın nasıl gerçekleştiğine dair değerlendirmelere katkısı olabilecek olan ve kaza mahallinde bulunamayan ARGUS 5000CE cihazı ile SKYMAP IIIC cihazlarından; SKYMAP IIIC cihazının tersyüz olarak fotoğraflandığı 29.03.2009 tarihinden sonra, ARGUS 5000CE cihazının ise en son fotoğraflandığı 30.03.2009 tarihi öğle saatleri ile kaybolduğunun fotoğraflandığı 31.03.2009 günü öğle saatleri arasında yok olduğu/çalındığı anlaşılmıştır. Cihan Haber Ajansı’ndan alınan görüntülere göre, 30.03.2009 günü öğle saatlerinden itibaren İsmail Güneş’i arayan tüm ekiplerin kaza mahallinden ayrıldığı, bu bölgede saat 17.00’ye kadar çalışmalarını sürdüren Kara Kuvvetleri’ne ait Skorsky helikopterin kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin TC-HEK işaretli helikopter enkazı üzerinde çalışma yaptıkları görülmüştür.
 
Bu itibarla, 29.03.2009 tarihinden 31.03.2009 günü öğle saatlerine kadar kaza mahallinde bulunan başta Skorsky helikopterin kaza kırım heyeti olmak üzere tüm şüpheliler hakkında Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma yapılması önerilmektedir.”
 
yeniakit