İkinci yıldönümünde Yazıcıoğlu kazasıyla ilgili suikast şüphesi Başbakan Erdoğan'ı harekete geçirdi. Erdoğan'dan gelen "soruşturun" emri üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu devreye girdi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, BBP eski lideri merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını kaybettiği helikopter kazasının ikinci yıldönümünde Yazıcıoğlu dosyasını açıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunda Yazıcıoğlu'nun yaşamını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili güçlü şüphelerin yer alması üzerine, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na geniş kapsamlı bir soruşturma için talimat verdi. Hafta içinde çalışmaları başlayacak soruşturmada, Başbakanlık müfettişlerine ulaştırma ve içişleri bakanlığı müfettişleri de eşlik edecek. Erdoğan, Teftiş Kurulu'na verdiği talimatta soruşturmanın hassas bir şekilde yürütülmesini ve tüm detayların incelenmesini istedi. Teftiş Kurulu'na "Sonuna kadar gidin" talimatı veren Erdoğan'ın kazayla ilgili tüm iddiaların yanıt bulacağı bir araştırma istediği öğrenildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili TBMM'de kurulan araştırma komisyonu ve Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla DDK'nın hazırladığı raporlarda yer alan kazaya ilişkin soru işaretleri üzerine soruşturma talimatı verdiği öğrenildi.

AİLEYE BAŞVURULACAK

Başbakanlık'ın Yazıcıoğlu kazasının oluş şekli ve arama kurtarma sırasında yaşanan aksaklıklar ile ortaya atılan iddia ve soru işaretlerini inceleyeceği, DDK ve TBMM raporunda yanıt verilemeyen sorulara cevap arayacağı belirtiliyor. Bu arada müfettişler Yazıcıoğlu ailesinin de bilgisine başvuracak, ailenin iddialarını masaya yatıracak. Ayrıca kamu kusurunun hangi boyutlara vardığı irdelenecek. Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla hazırlanan DDK raporunda kazaya ilişkin dile getirilen şüphelerin bazıları şöyle:
GPS cihazları kaza mahallinden yok oldu.
Pilot ve yolcuların kanında karbonmonoksit çıktı.
Emniyet birimleri verilen telefon numaralarını yer tespiti için TİB'e geç bildirdi. Jandarma hiç bildirmedi. Arama kurtarma çalışmalarında eldeki imkânlar etkinlikle kullanılmadı. TİB'den alınan bilgi ile oluşturulan haritalar dikkate alınmadı.

'Ne mutlu ki candaş olduk'

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, BBP'nin kurucu Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünün 2. yılı dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen "2. Uluslararası Muhsin Yazıcıoğlu Sempozyumu''nda "Ne mutlu bizlere ki, onunla beraber yoldaşlık ve candaşlık yapmışız'' dedi. HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da Ankara'da Yazıcıoğlu'nun kabrini ziyaret etti.

YAHYA BOSTAN/Sabah