Bugün Cuma Namazı hutbesinde kursların başlayacağı duyurulurken; vatandaşlardan ilköğretim 5"inci sınıfı bitirmiş çocuklarını dini bilgileri öğrenmeleri için kurslara göndermeleri istendi. Yeni nesillerin vatanına ve milletine yararlı bireyler olarak yetişmesinde Yaz Kuran Kursları"nın önemli bir rol üstlendiği ifade edilirken, kursların faydalı olabilmesi için velilerin çocukların devamlılığına özen göstermesi ve takibini yapması gerektiğini belirtildi.
Yaz Kuran Kurslarında Kuran-ı Kerim ve namaz surelerinin öğretileceğini açıklayan Aydın İl Müftüsü Hıdır Bayrak, Kuran öğretiminin İslamiyet inancında büyük bir önemi olduğunu söyledi. Peygamberimizin de bu konuya çok önem verdiğini ve ömrü boyunca Kuran-ı iyi bilenleri hep önde tuttuğunu ve onlara çeşitli müjdeler verdiğini hatırlatan Bayrak, bir hadislerinde “En hayırlınız Kuran"ı öğrenen ve onu başkalarına öğretendir” diye buyurduğuna işaret etti. Günümüzde Kuran-ı Kerim"in öğretildiği önemli mekanlardan birinin de yaz kurslarının yapıldığı camiler olduğunu belirten Bayrak, “Okulların tatil olduğu yaz aylarında, öğrencilere Kuran-ı Kerim ve dini bilgiler öğretmek için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan yaz kursları, Kuran öğretimi ve din eğitimi alanındaki önemli bir boşluğu doldurmakta. İlköğretim beşinci sınıf üzerindeki çocukların din eğitimi almak için yaz kurslarına devam ettiği dönem, kötü arkadaş edinme, sigara ve uyuşturucu kullanımına başlaması açısından hassas bir dönemdir. Bu dönemde öğrencilerin yaz kurslarına katılıp, iyi bir arkadaşlık ortamında Kuran öğrenmekle meşgul olması, İslam ahlakını çocukluğun bu döneminde yaşamaya çalışması, onu hem bu hassas dönemde hem de hayatın ileriki yıllarında olumsuz alışkanlıklardan ve yanlış yollara sapmaktan alıkoyacaktır. Cami ve Kuran Kurslarında yaz aylarında düzenlenen kursların önemli bir sosyal hizmet olduğunu söylemek de mümkün. Değişik okul ve aile çevresinden gelen çocuklar, cami ortamında Kuran ve dini bilgiler öğrenme amacı etrafında birbirleriyle kaynaşmakta, gençliğin erken döneminde birlik ve beraberlik örnekleri sergilemekte. Şunu unutmayalım ki, çocuklar öncelikle ailelerine verilmiş birer emanettir. Bu emanete riayet için onların bedenen ve ruhen sağlıklı yetiştirilmesi, iyi bir eğitimden geçirilmesi, ahlaken olgunlaştırılması gerekir. Bu eğitimin de "ağaç yaşken eğilir" atasözünün işaret ettiği gibi en elverişli zamanı, çocukluk yaşlarıdır” dedi.
Velilere ve öğrencilere kendilerine en yakın camilere giderek kayıtlarını yaptırmalarını tavsiye eden Bayrak, kursların Milli Eğitim Bakanlığı ve görevlilerinin denetiminde ve kendilerine gönderilen yönetmelik çerçevesinde sürdürüldüğünü kaydetti. Bayrak, “Yönetmelik gereği ilköğretim 5"inci sınıfı bitiren ve karne fotokopileri ile gelen öğrencileri kursa alabiliyoruz. Aynı zamanda velilerin imzaladıkları bir izin belgesini de kursu verecek din görevlilerine teslim etmesi gerekiyor. Bazı öğrenci ve velilerimizden talep geliyor. Ancak bizim yapabileceğimiz bir şey yok” diye konuştu.