Sıcakların artması ile yaz ayında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Uzmanı Funda Esin Fakılı, vücutta sıvı kayıplarına dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Özellikle yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttaki sıvı kaybının yüksek seviyelere çıktığını belirten Beslenme Uzmanı Funda Esin Fakılı, su ve sıvı gıdaların bol tüketilmisinin faydalı olacağına değindi. Ter ile birlikte sıvı, sodyum, potasyum gibi mineral kayıplarının yaz aylarında yüksek olduğunu dile getiren Fakılı, “Kaybolan mineralleri yerine koymak ve artan sıvı ihtiyacımızı karşılamak için, su ve sıvı gıdaları bol tüketmekte fayda var. Günde ortalama 2-3 litre olması gereken su tüketimi, su kaybının had safhalara çıktığı yaz aylarında ortalama 3,5 ile 4 litreye kadar yükseltilebilir.” dedi.

"KİLOLARDAN KURTULMAK İÇİN KAVUN VE KARPUZ TÜKETİLMELİ"

Sıvı ihtiyacını karşılamak için öncelikli olarak su, süt, ayran, kefir, limonata gibi sıvıların tüketilmesi gerektiğini söyleyen Fakılı, bu gibi sıvıların dışında sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran, potasyum kaybını önlemek içinde bol sebze ve meyve tüketmenin çok önemli olduğunu açıkladı. Fakılı, özellikle kavun ve karpuz gibi su oranı yüksek olan yiyeceklerle beslenmenin yaz aylarında su kaybını önlemek ve özellikle pek çok kişinin şikayet ettiği aşırı kilolardan kurtulmak için son derece önemli olduğunun unutulmaması gerektiğine de değindi.

Serinletici etkisiyle yaz aylarının vazgeçilmez besinlerden biri olan dondurmanın da haftada en fazla iki öğün tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Fakılı, aşırı dondurma tüketiminin hem fazla kilolara hem de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlattı. Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyeceklerin aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, halsizliğe, baş ağrısına ve tansiyona neden olacağını vurgulayan Fakılı, şunları kaydetti: "Özellikle sıcak yaz günlerinde, ağır hamur işleri, hamur tatlıları ve kızartmalar gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yemekleri pişirirken fazla yağdan kaçınılmalı, pişirme şekline dikkat edilmeli bu dönemlerde kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir."

"BESİNLER TÜKETİLMEDEN ÖNCE İYİ YIKANMALI"

Sıcakların artması ile birlikte besin zehirlenmelerinin ve ishal vakalarının sıkça görülebildiğine vurgu yapan Fakılı, "Gıda zehirlenmelerine sebebiyet vermemek için sebze ve meyveler tüketilmeden önce çok iyi yıkanmalı, açıkta satılan gıdaların tüketiminden kaçınılmalı, pişmiş yemekleri ve çabuk bozulan et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi bozulma potansiyel yüksek besinleri buzdoloabı dışında herhangi bir yerde bekletmemeliyiz." şeklinde uyarılarda bulundu.